Educație

"Salonul de primăvară", cadoul artiştilor vrânceni pentru toate doamnele

Ziarul de Vrancea
8 mar 2016 3343 vizualizări
Galeriile de artă găzduiesc o expoziţie de tablouri, oferite doamnelor şi domnişoarelor de 8 Martie

Galeriile de Artă din Focşani găzduiesc în aceste zile "Salonul de Primăvară", un superb mărţişor oferit de filiala Vrancea a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) România tuturor doamnelor şi domnişoarelor - şi nu numai - cu ocazia zilei de 8 Martie. Pe simeze expun artiştii plastici: Elena Bârhală Pascu, Laura Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan,Viorica Oana Kalany, Liviu Nedelcu, Gabriela Popa Arghirescu, Rodica Gherghinoiu, Gheorghiţă Galan, Nicolae Rădvan, Elena Stoiciu, Leonard Slavu şi Laurenţiu Păun. Curatorul expoziţiei este artistul plastic Liviu Nedelcu, manager al Centrului Cultural Vrancea.  Putem spune că expoziţia acoperă o gamă diversă din ceea ce înseamnă pictura vrânceană contemporană. De la decanul de vârstă, Leonard Slavu şi pictorul Nicolae Radvan, care expun tablouri aproape clasice, cu trimiteri la şcoala din perioada 1950-1960, trecând prin pictura solară a doamnelor Elena Pascu Bârhala, prin superbul peisaj al Vioricăi Kalany, simbolistica Elenei Stoiciu, minunatele alcătuiri de aer şi culoare, care sunt delicatele tufănele, violete de Parma şi irişii pictorului Liviu Nedelcu, admirând „Structurile” Gabrielei Arghirescu Popa, toate se regăsesc pe simeze. Tablourile îmbină în mod fabulos figurativul cu nonfigurativul, formele se împletesc în subtile armonii cromatice cu grafismul dezinvolt indicând un amplu registru de stări şi forme de expresie.

Suflete de artist expuse pe simeze

M-aş mai opri puţin la tablourile pictorului Leonard Slavu care emană atâta lumină, linişte, calm şi voluptate, care se remarcă prin precizia desenului, bogăţia culorii, linia clasică, uşor îndulcită, având fineţea sticlei cizelate. Lucrările semnate de Nicolae Rădvan sunt adevărate bijuterii care surprind de fiecare dată prin povestea pe care o spun, prin desen, prin misterul efectului, prin frumuseţea tonului, prin intimitatea fermecătoare şi spirituală a execuţiei. „Primăvara” sa are chipul unui copil cu mâinile pline de flori, iar „Motiv” este o bijuterie preţioasă în cutiuţa capitonată în catifea. Abia „Drumul spre Biserică”, aduce lumea cu picioarele pe pământ.

Picturi de limbaj

Interesante sunt şi cele două lucrări expuse de Gheorghe Galan care practică mai degrabă o pictură de limbaj, nu de motiv (cum ar părea la prima vedere), motivul fiind numai un pretext, de astă dată peisajul de factură onirică. Tuşele sunt viguroase, coloritul sobru, aproape monocrom. Tonuri  întunecate de verde, negru aproape absolut, galben şi deasupra lor ample lumini crude.

Coloritul e suculent, calculat pentru a acţiona asupra privitorului de la distanţă. Doi artisti aproape „clasici” prin ceea ce fac, Ştefan Dumitru, cu o compoziţie care se remarcă printr-un abstracţionism liric, şi Laura Dumitru, prezentă cu o pictură- obiect, cu tuşe viguroase care construiesc figura pe fondul rafinat de griuri colorate. O noutate în expoziţie sunt tablourile lui Laurenţiu Păun. Lucrate în tehnica mixtă acril, colaj material şi texturi diferite, pastă de relief şi culori modelate în pensulă şi spaclu, scriituri fine şi dripping, tablourile sunt pentru artist un spaţiu al libertăţii şi nonconformismului. În aceeaşi notă este şi lucrarea Rodicăi Gherghinoiu, intitulată „Imn”, care are acoperire în cunoaştere, tema fiind redată prin organizare, cromatică, armonie şi sinceritatea admirabilă a unui spirit care caută şi vrea să ştie totul. Vă invităm să vizitaţi Salonul de primăvară!  (Janine VADISLAV)

 

Picutra in 3 D semnată Elena Stoiciu 

Mai multe fotografii de le versnisajul expozitie aveti aici: Expozitia "Salonul de Primăvară"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.