Şcolile cer ajutor în aplicarea legii „Fiecare copil în grădiniţă”
De astăzi intră în vigoare prevederile Legii nr. 248/2015, prin care se urmăreşte încurajarea înscrierii de la grădiniţe prin acordarea unor tichete de sociale de grădiniţă (TSG), în valoare de 50 lei pentru fiecare copil. Până pe 10 februarie 2016, primăriile au avut termen să realizeze situaţii cu preşcolarii care trebuie să primească tichete sociale de grădiniţă. Programul “Fiecare copil în grădiniţă” se aplică din 15 februarie 2016. În Vrancea se estimează că 2.800 de copii ar fi beneficiarii programului, cei mai mulţi fiind la Slobozia Bradului. Unele unităţi de învăţământ se văd în situaţia de a căuta spaţii, dar şi personal didactic pentru a face faţă înscrierilor suplimentare. Situaţia nu este deloc uşoară în localităţile în care sunt comunităţi numeroase de romi, la mijlocul anului şcolar şcolile fiind puse în situaţia de a găsi noi cadre didactice care să se ocupe de copii.
30 de posturi noi într-o singură comună
La Şcoala Slobozia Bradului nu este loc pentru câţi copii ar vrea să vină la şcoală
La Inspectoratul Şcolar numai comuna Slobozia Bradului a înaintat adresă cu numărul de norme didactice care este necesar de la 15 februarie, odată cu aplicarea noii legi. „Primăria a identificat peste 800 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani la nivel de comună, pentru care ne-ar trebui 30 de norme didactice în plus. Am înaintat la Inspectoratul Şcolar o solicitare de posturi, dar în care am precizat că avem nevoie de spaţiu dar şi personal nedidactic”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale Slobozia Bradului, profesoara Costache Voica. Cele mai mari probleme la nivel de comună sunt la Cornetu unde şi aşa unitatea de învăţământ funcţionează în trei schimburi. Primăria a identificat două spaţii ce pot fi amenajate la nivel de comună, numai pentru 10 grupe care ar urma să funcţioneze la Centrul de zi şi la Casa specialistului. În prezent, în comună funcţionează 6 grupe în care sunt înscrişi 145 de copii.
IŞJ cere ajutorul MECŞ
Inspectoratul Şcolar a înaintat o adresă la Ministerul Educaţiei prin care solicită acestuia sugestii pentru soluţionarea situaţiei. “Deocamdată am primit înştiinţare doar de la Slobozia Bradului. Am înaintat o adresă la minister şi aşteptăm să vedem ce răspuns primim”, ne-a spus şefa IŞJ, Lidia Dumbravă. Probleme ar putea apărea şi în alte localităţi ca Homocea, Chiojdeni, Tîmboieşti, Mărăşeşti, Sihlea, însă reprezentanţii unităţilor şcolare aşteaptă întâi să vadă câţi preşcolari vor veni efectiv de astăzi la grădiniţă, stimulaţi de tichetele de 50 lei. Aplicarea acestei legi de la 15 februarie a luat prin surprindere pe toată luma, inclusiv pe reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo, care au desfăşurat la nivel naţional un program pilot, înainte de iniţierea actului normativ. Aceştia recunosc faptul că procedura de aplicare a legii are sincope.“Vrem să începem imediat pentru a putea îmbunătăţi procedura până la 1 septembrie 2016, când începe anul şcolar următor. Rata abandonului şcolar în România este în prezent de 18,5%, iar noi dorim, prin aplicarea acestei legi, să oferim şansa copiilor din familii sărace să înceapă cu dreptul şcoala”, a precizat la Focşani Larisa Dumitru, reprezentanta Asociaţiei OvidiuRo. Aceasta a sugerat directorilor de şcoli să implice şi părinţii dar mai ales autorităţile locale. “Proiectul pilot pe care noi l-am desfăţurat timp de 5 ani, “Fiecare copil în grădiniţă”, a fost un succes şi ca urmare a implicării autorităţilor locale care au sprijinit financiar copiii din familii sărace prin acordarea de rechizite şi haine. Legea nu prevede decât acordarea tichetului de 50 lei. Rugămintea noastră este să convingeţi comunităţile locale să aprijine această lege”, a mai precizat reprezentanta Asociaţiei OvidiuRo. (M. VLĂDESCU)