Educație

Familiile sărace din Vrancea vor primi bani să-şi trimită copiii la grădiniţă

Ziarul de Vrancea
22 ian 2016 1418 vizualizări
Banii se transformă în tichete sociale de 50 lei pe lună dacă prezenţa copiilor la grădiniţă e mai mare de 50%

Ministerul Educaţiei Naţionale (MECŞ) a publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care judeţelor li se vor aloca bani pentru a stimula familiile sărace să-şi trimită copiii la grădiniţă. Judeţul Vrancea ar primi, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, 350 mii lei pentru finanţarea tichetelor sociale potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 în anul 2016. Cei mai mulţi bani ar primi judeţele Bacău, Sibiu, Tulcea, Mureş, Iaşi, Dolj, Buzău şi Botoşani, suma repartizată la nivel naţional în acest scop fiind de 55.500 mii lei. Guvernul a aprobat săptămâna aceasta normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/ 2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă în valoare de 50 de lei. Legea prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula prezenţa acestora la grădiniţă, 11.000 de copii urmând să beneficieze, la nivel naţional, de această măsură. Tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite şi vor fi acordate familiilor cu mai puţin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie. O condiţie obligatorie pentru primirea tichetului o reprezintă prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă, aceştia fiind condiţionaţi să nu aibă mai mult de 50%  absenţe din totalul din numărul de zile de grădiniţă dintr-o lună. Evidenţa prezenţei preşcolarilor trebuie făcută de educatori şi va fi monitorizată prin vizite neanunţate, prin sondaj. MECŞ vrea ca situaţia fiecărui preşcolar să se centralizeze într-un sistem informatic naţional. Copiii care ar urma să fie beneficiarii acestor tichete vor fi identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar.

Programul pilot a funcţionat şi în Vrancea

Tichetele ar urma să fie distribuite de primării, după o situaţie a prezenţei preşcolarilor completată de educatori, banii necesari pentru plata acestora fiind asiguraţi de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugată. Legea nr. 248 privind stimularea participării la învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în luna  noiembrie 2015, în Monitorul Oficial şi extinde, la nivel naţional, programul pilot “Fiecare Copil în Grădiniţă”, lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei, în câteva judeţe pilot, printre acestea aflându-se şi Vrancea. Comuna Tîmboieşti este cea în care acest program a funcţionat în Vrancea, cu finanţare de la Asociaţia OvidiuRo, fiind lansat în toamna lui 2014 de Leslie Hawke, mama celebrului actor american Ethan Hawke, care este implicată de mai bine de zece ani în derularea de proiecte sociale în comunităţile sărace din România. (M. VLĂDESCU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.