Educație

Colţul bibliotecii

Ziarul de Vrancea
20 ian 2016 790 vizualizări
Douăzeci şi şase de ani de la trecerea în eternitate a ziaristului vrâncean Leon Kalustian

La 17 octombrie 1908  se naşte la Focşani  Leon Kalustian - primul copil al familiei Sarkis Kalustian (1867-1921) – armean ajuns prin vitregiile istoriei în ţinuturile Vrancei şi al Iuliei Kalustian, născută Gherghel (1876-1948) – româncă din Ardeal. În oraşul de pe Milcov, urmează cursul primar şi o clasă de liceu, după care se pregăteşte ca autodidact. Părăseşte de tânăr, la 20 de ani, oraşul Unirii şi se stabileşte în Bucureşti. În anul 1926 îl întâlnim deja în presa de stânga a vremii, fiind un pamfletar de temut apărând valorile democraţiei. În anii treizeci scrie neiertător despre dreapta şi extrema dreaptă românească, despre hitlerism, fascismul italian, legionarismul şi cuzismul prezente, ca ideologii de masă, în societatea românească.
Biblioteca Judeţeană  Duiliu Zamfirescu Vrancea şi-a asumat misiunea de  promovare a personalităţilor cultural-ştiinţifice şi literare care s-au născut sau care şi-au legat o parte a activităţii lor creatoare de meleagurile vrâncene, creând fonduri şi colecţii speciale din opera acestora.  În acest sens, Fondul documentar Leon Kalustian este constituit din peste 1000 de cărţi  cu tematica variată. Majoritatea sunt cărţi de literatură română şi universală, istorie, filozofie, religie, artă şi geografie cuprinzând descrieri de călătorii din diferite zone ale lumii. Pe lângă acestea, fondul include lucrări de drept, astronomie şi ştiinţe naturale, precum şi de medicină. Fondul cuprinde şi biografii despre numeroase personalităţi dar şi cărţi cu autograf. Multe lucrări sunt în limba franceză. În donaţia de carte provenită din biblioteca personală a lui Leon Kalustian se regăsesc şi câteva cărţi scrise în limbile italiană, germană, engleză, latină şi maghiară. În anul 2007, domnul Ioan Codreanu, nepotul scriitorului, donează Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea documente originale, fotografii, scrisori olografe şi obiecte care au aparţinut marelui publicist. Pe lângă acestea se adaugă ziare şi reviste cu articole despre viaţa lui Leon Kalustian. Donaţia mai include două filme documentare: Bucureştiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare Capşa şi Publicistul şi epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian realizate de Televiziunea Română şi patru crochiuri cu portretul lui Leon Kalustian semnate de PIM şi de Ştefan Popa Popas. Din anul 2005, Sala Periodice a bibliotecii a primit numele „Leon Kalustian”. Cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la moartea ziaristului vrâncean Leon Kalustian şi a împlinirii a 40 de ani de la publicarea volumului Conspirații sub cer deschis, la sediul central al Bibliotecii Județene este organizată o expoziţie de documente şi cărţi care evocă personalitatea lui Leon Kalustian. Invităm cititorii interesaţi să cunoască o faţetă a personalităţii lui Leon Kalustian, să acceseze linkul: http://www.leonkalustian.ro/leon-kalustian-insotitor-de-o-viata-al-condeiului. (Adrian Ţiglea,  responsabil Relaţii publice al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.