Educație

Învăţământul profesional câştigă teren în faţa celui liceal

Ziarul de Vrancea
18 ian 2016 1489 vizualizări
20 de clase pentru învăţământul profesional au fost propuse a funcţiona din toamnă, mai multe decât anul trecut u Colegiile Unirea şi Cuza au cedat câte o clasă

Unităţile de învăţământ preuniversitar din Vrancea vor înfiinţa din toamnă mai puţine clase la învăţământul liceal, decât anul trecut, şi mai multe la învăţământul prefesional cu durata de trei ani. Directorii de licee din judeţ s-au întâlnit la finele săptămânii trecute cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi au realizat planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017. Acesta urmează să fie aprobat marţi în cadrul Comitetului Local de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CLPDS) la care este aşteptat un reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Potrivit planului de şcolarizare propus pentru anul şcolar 2016-2017, în unităţile de învăţământ din Vrancea, din toamnă ar urma să se formeze 117 clase, cu una mai mult decât în anul şcolar 2015-2016. Cu toate acestea, numărul claselor de la învăţământul real, uman şi vocaţional va fi, potrivit propunerilor, de 48, în loc de 50 câte sunt în prezent, numărul claselor de la învăţământul tehnic va fi de 49, cu una mai puţin, în timp ce numărul claselor de la învăţământul profesional cu durata de 3 ani va creşte de la 16 în prezent la 20. În mare liceele îşi păstrează numărul de clase şi specializările, cu câteva excepţii: Colegiile “Unirea” şi “Cuza”  vor înfiinţa câte 6 clase de-a IX-a, în loc de 7 în prezent. Cele mai numeroase clase de liceu vor funcţiona la Colegiile Economic  şi “Edmond Nicolau”– câte 8 şi la Liceul Pedagogic – 7. Noutăţi sunt şi la Liceul “G.G. Longinescu” din Focşani unde din toamnă  se va introduce o specializare nouă: tehnician pentru animale de companie.

20 de clase de învăţământ profesional

Învăţământul profesional şi-a propus înfiinţarea a 20 de clase în zece unităţi de învăţământ. Acestea vor funcţiona astfel: trei clase ( două de mecanică şi una de electromecanică ) la Colegiul “Edmond Nicolau” Focşani, două clase ( una de bucătar  şi una de confecţioner produse textile) la Colegiul “Gh. Asachi” Focşani, două clase (una de tâmplar universal şi una de coafor stilist) la Liceul “G. G. Longinescu” Focşani, o clasă de confecţioner tâmplărie de aluminiu la Colegiul “Ion Mincu” Focşani, trei clase (una de tinichigiu, una de mecanic auto şi una de brutar-patiser)  la Colegiul “Valeriu D. Cotea”, trei clase ( două de mecanic auto şi una de tinichigiu) la Colegiul Auto, trei clase ( câte una de bucătar, chelner şi pădurar) la Liceul Vidra, o clasă de mecanic auto la Colegiul “Gh. Balş“ Adjud, o clasă lucrător în agricultura ecologică la Liceul Tehnologic Odobeşti şi o clasă cu calificarea confecţioner produse textile la Liceul Tehnologic Panciu. Chiar dacă planul de şcolarizare va fi aprobat, nu înseamnă că numărul de clase va fi şi realizat. În vara anului trecut, de exemplu, din cele 16 clase de învăţământ profesional cu durata de trei ani aprobate de IŞJ au fost realizate doar 14. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
rusu, acum 3012 zile, 11 ore, 16 minute, 21 secunde
Numai la Dumitresti se continua cu o porcarie de liceu ca sa ia uni bani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.