Educație

Titularizaţii favorizaţi, MECŞ concediază acum profesori fără definitivat

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 7298 vizualizări
Ce categorie de personal pierde şi care câştigă în acest an şcolar, planurile cadru pentru gimnaziu şi …vacanţele de vară ale directorilor au fost subiectele principale ale şedinţei cu directorii de şcoli de joi, despre care ziarul nostru vă relatează în articolul de azi u 21 de cadre didactice sunt ameninţate cu desfacerea contractului de muncă

“Nu vă luaţi bilete de vacanţă” este mesajul transmis de inspectorul şcolar general Lidia Dumbravă directorilor unităţilor de învăţământ din judeţ în prima şedinţă cu directorii din anul 2016. Aceasta le-a recomandat directorilor să consulte mai întâi calendarul examenelor naţionale şi al mişcării personalului didactic înainte de programarea concediilor, astfel încât în perioadele cu examene naţionale sau pentru ocuparea posturilor în învăţământ şcolile să nu rămână fără directori. “În iunie şi iulie sunt examene naţionale, în august nu vă luaţi prea mult pentru că avem la început examenul de definitivat. Apoi vedem pe unde mai rămâne câte ceva liber”, le-a spus inspectoarea generală colegilor săi. Lidia Dumbravă i-a anunţat pe directori că primele concursuri din acest an vor fi, după cum au anunţat Ministerul Educaţiei, cele pentru ocuparea funcţiilor de conducere din IŞJ, inspector şcolari şi apoi cele de director. “La ultima videoconferinţă ni s-a spus că se modifică metodologia până la finele lui ianuarie, după care va fi planificarea concursurilor. Se va modifica şi bibliografia pentru că ni s-a spus că s-au constatat unele deficienţe în cea veche”, a mai precizat Lidia Dumbravă.

Cum se cer banii pentru navetă...

Conducătorii unităţilor şcolare au fost atenţionaţi de aceasta şi asupra modului în care fac încadrarea cadrelor didactice dar şi asupra respectării paşilor în privinţa decontării navetei. “Sunt câteva localităţi cu probleme în decontarea navetei. Nu mă refer la faptul că au primit sau nu bani, ci strict la procedură: directorii în CA aprobă decontarea navetei şi trimit mai departe solicitarea la primărie. Dacă aceasta nu vrea să deconteze, nu mai este treaba cadrului didactic. Nu vă spun întâmplător: avem procese pe subiectul acesta. Dacă aţi parcurs paşii aceştia, atunci Consiliul Local să răspundă. Dacă primarul zice că nu are bani, nu contează, lăsaţi documentelela primărie,” a spus Lidia Dumbravă.

Modificări în mobilitatea cadrelor didactice

Inspectorul responsabil cu resursele umane, Cristi Ştiru, a informat directorii în legătură cu noutăţile mobilităţii cadrelor didactice în anul 2016. Prima activitate se desfăşoară luna aceasta şi constă în revizuirea, până pe 22 ianuarie 2016, a deciziilor cadrelor titulare ca urmare a unor modificări ale reţelei şcolare aprobate în urmă cu un an. Noutatea pe care o aduce noua metodologie se referă la cadrele didactice care în sesiunea 2015-2016 au fost repartizate în baza articolului 253 din Legea 1 şi nu au obţinut gradul definitive. Acestora şcolile le încheie contract de muncă pe perioadă determinată şi rămân pe post până la promovarea examenului de definitivat în cele trei încercări la care au dreptul.

Vor urma nişte şomeri de la catedră

O veste proastă însă o primesc cadrele didactice care au obţinut post cu contract de muncă pe perioadă neterminată înainte de 2012 şi care aveau obligaţia ca pe parcursul a 7 ani, în trei sesiuni, să obţină gradul definitiv. În cazul celor care nu au făcut-o, şcolile le vor desface contractul de muncă. La nivel de judeţ  sunt 21 de astfel de cazuri, potrivit unei situaţii a IŞJ. “Le verificăm deciziile şi vechimea şi dacă au depăşit acest termen de 7 ani li se desface contractual de muncă”, a precizat inspectorul Cristi Ştiru. Acesta a insistat ca proiectele de încadrare pentru anul şcolar 2016-2017 să fie întocmite de fiecare unitate şcolară în funcţie de planul de şcolarizare propus. Prima etapă în realizarea proiectului de încadrare este întocmirea listelor cu personalul didactic titular pensionabil începând cu 1 septembrie 2016. Cadrele didactice care împlinesc vârsta standard de pensionare la această dată şi care doresc prelungire de activitate trebuie să depună cereri în acest sens până pe 25 ianuarie 2016, urmând ca acestea să fie validate în perioada 26-28 ianuarie, transmise la IŞJ până pe 29 ianuarie, urmând ca la nivelul inspectoratului să fie întocmite listele şi prezentate în CA-ul instituţiei.

Propuneri pentru planurile cadru pentru gimnaziu

Un alt subiect al şedinţei de joi l-a constituit planul cadru pentru gimnaziu lansat în dezbatere publică decătre MECŞ. Directorii au obligaţia ca până astăzi să transmită la IŞJ propunerile venite din partea cadrelor didactice vrâncene. Reprezentanţii IŞJ au sintetizat modificările care apar în cele trei variante de plan cadru pentru gimnaziu. Astfel, toate cele trei variante prevăd, printre altele, reducerea orelor de limba română la clasa a V-a de la 5 la 4 pe săptămână, scoaterea limbii latine de la clasa a VIII-a, introducerea TIC la clasele a V-a şi a VI-a. “Noi am dezbătut în consiliul profesoral acest subiect iar concluzia noastră este că nu e oportună introducerea disciplinelor chimie şi fizică la clasele a V-a şi a VI-a. Salutăm introducerea TIC la clasele V-VII, dar consider că pe noi, profesorii, ar trebui să ne doară dispariţia limbii latine pentru că este vorba despre identitate”, a comentat profesorul Neculai Florea,, directorul Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobeşti. Alţi directori au găsit nepotrivită renunţarea, la clasa a V-a, la una dintre orele de limba română şi au propus scoaterea educaţiei muzicale la clasa a VIII-a şi introducerea a două ore de educaţie fizică şi sport. “Nu gândiţi la specificul şcolii dumneavoastră pentru că nu asta cred că se vrea”, a precizat inspectorul general Lidia Dumbravă. Potrivit acesteia, toate propunerile din şcolile vrâncene vor fi îniantate MECŞ. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.