Revoluţionarii la monumentul Eroilor Revoluţiei: ”Ne întrebăm dacă a dispărut Partidul Comunist”
Oficialităţile şi reprezentanţi revoluţionarilor au depus marţi coroane de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 în Piaţa Unirii. La ceremonial au venit prefectul Nicuşor Halici, subprefectul Cristi Misăilă, Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Necula, viceprimarul Focşaniului, consilieri judeţeni, locali, dar şi reprezentanţi ai partidelor politice. În deschiderea ceremoniei a fost oficiată o slujbă religioasă în memoria celor sacrificaţi pentru "reuşita" revoluţiei. Revoluţionarii care au venit la comemorare şi-au exprimat nemulţumirea faţă de evoluţia ţării şi soarta dosarului revoluţiei, care a fost închis după 26 de ani. Constantin Mândroiu, reprezentantul Asociaţiei Luptătorilor, Invalizilor, Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, a spus despre parlamentari că nu au respectat înţelegerile. “Am aşteptat rezultatele Consiliului European să ne facă dreptate, pentru că România nu mai este a noastră, au confiscat-o, această revoluţie nu mai este a noastră”, a spus Contantin Mândroiu. Revoluţionarul Costică Trandafir a spus că Partidul Comunist nu a dispărut, ci s-a transformat. “Noi suntem acei oameni caare după 26 de ani stăm şi ne întrebăm dacă a dispărut acel Partid Comunist. Ce rost a avut sacrificarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu şi sacrificara celor care au murit atunci. Ce-am câştigat noi de când regimul comunist s-a schimbat în capitalism. S-a shimbat o faţă cu o altă faţă”, a spus revoluţionarul. Trandafir Costică, acum în vârstă de 64 de ani, a participat la Revoluţia din decembrie 1989 alături de fiul său de 21 de ani.
“România s-a schimbat enorm”
Pe de altă parte, oficialităţile judeţului au văzut “partea plină” a paharului, ba chiar au spus că fiecare dintre noi trebuie să îşi facă datoria faţă de ţară înainte de a cere acest lucru celor care ne conduc.
“Prin efort şi implicare personală, fiecare acolo unde trăim, la biserică, la universitate, la locul de muncă, trebuie să ne aducem contribuţia la un viitor mai bun şi doar astfel cred că avem dreptul să cerem celor care ne reprezintă viziune şi performanţă în ceea ce întreprind în politica regională, naţională sau europeană”, a spus prefectul Nicuşor Halici. “În urmă cu un sfert de secol cu toţii speram că vieţile noastre se vor schimba şi în bună măsură s-au schimbat. Momentul în care comemorăm eroii revoluţiei este un bun prilej de bilanţ, un bilanţ care ne spune că România s-a schimbat enorm şi fiecare dintre noi s-a schimbat. În decembrie 1989, România şi-a reluat drumul pro european pe care fusese pusă ţara de jertfa sutelor de mii de eroi care au murit în Primul Război Mondial”, a spus la rândul său Ionel Cel – Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. La final au fost depuse coroane de către participanţi la monumentul din spatele bisericii.. Vrâncenii care au căzut la Revoluţie, în diferite zone din ţară, sunt Ghinea Dorinel, Silvestru Jim, Voicu Nicolae, Milea Dumitru, Creţu Florin, Catană Marin, Dănăilă Gabi, Apostolie Vasile, Buruiană Valentin şi Budescu Dumitru. (Mihai BOICU)
Mai puţini revoluţionari
Potrivit unei decizii a Guvernului din luna septembrie, revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, au fost obligaţi să obţină noi certificate prin care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie, pentru indemnizaţii. În urma acestei decizii, doarte mulţi vranceni au pierdut titlul de revoluţionari, în condiţiile în care Focşaniul nu a fost printre oraşele fiebinţi ale revoluţiei. Printre cei 505 revoluţionari din România care au avut "un rol determinant" în decembrie 1989 se numără şi şase vrânceni: Ioan Andrieş, din Tănăsoaia, Viorel Bâşcu din Dumbrăveni, Dănuţ Buică din Coteşti, Radu Fronea din Fitioneşti, Iulian Ivan din Ţifeşti şi Ion Roşca (Căncescu) din Dumitreşti. Fiecare dintre aceştia primeşte o indemnizaţie de 2.656 de lei pe lună. Potrivit informaţiilor noastre, aceştia nu au acţionat în Focşani în decembrie 1989.