Ziarul de Vrancea împlineşte un vis: un israelian şi un german vor dirija împreună Orchestra Unirea
Ziarul de Vrancea face posibilă o punte peste timp, între vechea Orchestră Semi-simfonică a Focşaniului, iniţiată de câţiva amatori de muzică dintre evreii vechiului oraş, şi noua Orchestră Unirea a Focşaniului, dirijată de muzicianul german Vincent Grüger, începând din 2009. Ca urmare a publicării de către Ziarul de Vrancea, în luna noiembrie, a poveştii focşăneanului care a compus imnul evreilor din toată lumea, conducerea Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia” a decis să-l invite la Focşani pe Arie Levanon, unul dintre primii membri ai Orchestrei de Cameră “Unirea”, instituţie înfiinţată în 1947 şi recunoscută în scurt timp ca orchestră semi-simfonică de stat. Compozitor şi dirijor, Arie Levanon, plecat de 70 de ani din România, a scris istorie în muzică, ajungând celebru în Israel. El nu a uitat, însă, că a început muzica la Focşani şi şi-a exprimat dorinţa de a mai vedea o dată oraşul din care a plecat.
"Am ascultat interviul cu dirijorul Vincent Grüger, am ascultat înregistrările concertelor şi mi-au lăsat impresia că Orchestra Unirea face o treabă bună. Dacă m-ar invita să apar acolo ca dirijor şi să interpreteze şi o lucrare de-a mea, aş veni cu plăcere la Focşani, aşa, din nostalgie, pentru sentimentul de a închide un arc peste timp. Am început de acolo şi termin acolo, pentru că eu sunt la sfârşitul carierei. Mi-ar face mare plăcere. Eu nu mai am nicio rudă, nici la Focşani, şi nici în România şi nu mai sunt la vârsta aventurilor", ne-a răspuns Arie Levanon în articolul publicat pe 29 noiembrie, întrebat dacă i-ar plăcea să revină în oraşul natal.
Prin urmare, Ateneul Popular a decis să-l invite pe Arie Levanon în luna ianuarie 2016 să dirijeze Orchestra “Unirea”, cu ocazia Zilei Unirii. “Concertul din 23 ianuarie al Orchestrei ”Unirea” va fi dirijat, jumătate de Arie Levanon şi cealaltă jumătate de Vincent Grüger”, ne-a confirmat directorul Ateneului, Valentin Gheorghiţă, care este şi managerul orchestrei încă de la înființare. "Este formidabil că putem cânta împreună", a adăugat şi Vincent Grüger, conducătorul muzical al Orchstrei Unirea.
La iniţiativa directorului Cornel Noană, compozitorul şi dirijorul Arie Levanon va fi invitat a doua zi, pe 24 ianuarie, la Colegiul Naţional “Unirea”, unitate de învăţământ al cărei elev a fost şi care sărbătoreşte în luna ianuarie 150 de ani de existenţă. Iată că, prin intermediul Ziarului de Vrancea, doi oameni care au marcat în felul lor Focşaniul, Arie Levanon şi Vincent Grüger, îşi vor da mâna pentru a duce mai departe un proiect care a reaşeazat Focşaniul pe harta muzicală a ţării. Iar povestea Orchestrei de cameră Unirea trebuie să continue. Cu sau fără pian. (M. VLĂDESCU)
Iată ce ne-a scris compozitorul Arie Levanon
"Articolul publicat în Ziarul din Vrancea a impresionat două instituţii importante din Focşani, Orchestra de Cameră "UNIREA" şi Liceul UNIREA. Datorită portretului care mi l-aţi creat, am fost invitat să particip ca dirijor şi compozitor la concertele din 22 şi 23 ianuarie 2016, concertul din 22 ianuarie, sărbătorind 170 de ani de la înfiinţarea liceului pe care l-am absolvit. Fără întâniria din Tel-Aviv, visul nu s-ar fi putut realiza. Vă multumesc pentru tot. Sănătate tuturor şi toate bune!", i-a scris Aryeh Levanon redactorului şef al Ziarului de Vrancea, Silvia Vrînceanu, cea care a realizat interviul cu muzicianul plecat din Focşani.
Ziarul nostru mulțumește doamnei Goldița Levavz, de asemenea focșăneancă din Israel, pentru că ne-a pus în legătură cu fostul ei coleg de clasă de la Liceul Unirea.