Educație

Tipografii viitorului se pregătesc la Centrul "Elena Doamna"

Silvia Vrînceanu
9 dec 2015 4367 vizualizări
Moş Crăciun a venit mai devreme pentru 14 copii de la Centrul pentru Educaţie Incluzivă "Elena Doamna" din Focşani care au şansa să înveţe o meserie de pe băncile şcolii, graţie unui proiect prin intermediul căruia unitatea a fost dotată cu o mini-tipografie digitală

Cu toate că suferă de dizabilităţi care nu le permit să frecventeze şcolile de masă, tinerii de la această şcoală au o voinţă extraordinară de a învăţa lucruri noi şi sunt chiar picepuţi în chestiuni de natură tehnică. Fundaţia Sense Internaţional (România), care a avut ca parteneri Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Elena Doamna", Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean Vrancea, este cea care a reuşit să doteze unitatea cu o mini-tipografie ce va funcţiona ca un atelier vocaţional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple.

Tinerii care vor lucra în acest atelier, alături de profesorul Gabriel Ciribaşa, au fost ieri în centrul ceremoniei de inaugurare, la care au avut invitaţi speciali. Aceştia s-au prezentat în faţa celor prezenţi şi chiar au arătat că ştiu să folosească aparatura digitală cu care vor confecţiona afişe, flayere, cărţi de vizită şi unde se va tipări chiar şi revista şcolii. "Ne dorim să acredităm meseria de tipograf offset iar tinerii care învaţă aici să obţină o independenţă personală", a declarat directorul unităţii, profesoara Ioana Cherciu, care a mulţumit ieri tuturor celor care au pus umărul "pentru ca aceată poveste frumoasă să devină realitate".

„Sens pentru viaţă”,

Mini-tipografia este unul dintre cele două ateliere dezvoltate de Sense Internaţional şi partenerii locali în Focşani şi Buzău prin proiectul „Sens pentru viaţă”, finanţat în cadrul fondului „Lumea prin culoare şi sunet” ediţia 2015 al Fundaţiei Orange. Valoarea totală a finanţării este de 218.634 lei. Proiectul beneficiază de finanţare şi din partea Fundaţiei Medicor. „Sens pentru viaţă” îşi propune să dea o şansă copiilor şi tinerilor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaţionale dedicate acestora. Astfel, tinerii vor învăţa o meserie ce le va creşte şansa de a duce o viaţă independentă. Centrul din Focşani se adaugă celor înfiinţate deja de în Bucureşti (o mini-tipografie), Iaşi (un centru de modelare a marţipanului), Galaţi (o mini-seră), Arad (o mini-tipografie) şi Timişoara (mini-tipografie). „Ideea acestui proiect a venit de la părinţii şi profesorii copiilor cu surdocecitate şi  deficienţe senzoriale multiple, îngrijoraţi de soarta copiilor lor după absolvirea şcolii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să înveţe o meserie şi să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială şi profesională, astfel încât să poată duce un trai independent”, a declarat Cristiana Salomie, directorul Sense Internaţional, care a fost prezentă ieri la Focşani alături de echipa de proiect. Centrele vocaţionale au un rol foarte important pentru aceşti tineri, oferindu-le oportunitatea învăţării unei meserii şi astfel, crescându-le sansele de a avea o viaţă adulta autonomă, după cum a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange. Alături de directorul Centrului Şcolar "Elena Doamna" au fost ieri şi inspectorii Nadia Lefter şi Marilena Oprea, care au apreciat proiectul şi condiţiile de studiu pe care le au elevii după reabilitarea făcută cu bani europeni. De precizat că tinerii au beneficiat ieri de interpretare în limbaj mimico-gestual oferită cu multă pricepre de către profesoara Lonia Popescu, unul dintre cei doi interpreţi autorizaţi din judeţul nostru. Le urăm succes viitorilor tipografi pe drumul formării profesionale! (Silvia VRÎNCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Teodorescu Adrian , acum 3052 zile, 15 ore, 55 minute, 25 secunde
Chiar ma bucur pentru aceasta initiativa ! Si eu am deficiente de auz si stiu ff bine ce inseamna pentru ei acest lucru !
Ciribasa Gabriel, acum 3051 zile, 17 ore, 34 minute, 33 secunde
Multumim dl. Teodorescu Adrian! Vă invit la minitipografia noastră să ne cumoastem mai bine, pentru ca sunteţi un exemplu demn deurmat pentru elevii nostri!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.