Educație

Premieră la Centrul de excelenţă pentru robotică: grupă de gimnaziu

Ziarul de Vrancea
4 dec 2015 1485 vizualizări
rezultatele deosebite obţinute de liceenii vranceni care au reprezentat Romania la World Robot Olimpyad în Qatar au impulsionat înfiinţarea unei grupe şi la nivel de gimnaziu u deşi nu are finanţare, centrul încearcă să realizeze, cu dotări minime, lucruri măreţe

Centrul de excelenţă pentru robotică educaţională de la Focşani s-a deschis ieri, pentru al doilea an consecutiv, în Aula Colegiului Naţional „Unirea”. Proiectul, demarat în urmă cu un an de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, a fost fundamentat pe baza rezultatelor foarte bune avute de caţiva elevi ai Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani coordonaţi de profesorul Săndel Agache, la World Robot Olimpyad în 2012. Înfiinţat anul trecut pe langă Colegiul „Edmond Nicolau”, Centru de excelenţă pentru robotică educaţională a dat şi în acest an rezultate excepţionale: calificarea la etapa internaţională a World Robot Olimpyad de la Doha, Qatar, unde echipa vranceană, coordonată de acelaşi Săndel Agache, a obţinut un certificat de excelenţă pentru conceptul ingineresc. „Ne-am organizat în funcţie de resursele pe care le-am avut, în jurul domnului profesor Săndel Agache. Nu am crezut la început că această idee va avea rezultatele de care aţi auzit din presă”, a precizat inspectorul şcolar Marilena Oprea, coordonatorul centrului la nivelul IŞJ. Prin urmare, s-a decis extinderea centrului şi la nivel de gimnaziu prin crearea experiementală a unei grupe formată din elevi ai Colegiului „Unirea”, sub coordonarea profesorilor Emil Onea şi Liliana Neşu. „Dacă va exista interes vom extinde această idee. Obiectivele noastre sunt de a orienta, forma şi performa”, a mai spus Marilena Oprea.

Sute de ore de muncă...

La festivitatea de deschidere au participat şi liceenii care frecventează deja Centrul de excelenţă pentru robotică educaţională, precum şi cei care au reprezentat Romania la faza internaţională a World Robot Olimpyad la Doha în Qatar, care le-au împărtăşit celor aflaţi la început de drum din experinţa lor. Echipa IRIS 8 a fost formată din Anca Suliman, Cătălin Cernat şi Radu Agherghini toţi  elevi ai Colegiului Naţional “Unirea”. „Ne-am făcut prioeteni noi din alte ţări cu care ţinem legătura şi acum. Vă recomand să mergeţi la Centrul de robotică. E o experienţă pe care eu aş repeta-o de n ori”, a precizat, despre participarea din Qatar, Anca Suliman, singura fată care a absolvit Centrul de excelenţă pentru robotică educaţională în acest an. „Am interacţionat cu oameni pe care i-am cunoscut pentru prima dată şi asta a contat cel mai mult pentru că am făcut schimb de idei”, a spus şi Radu Agherghini. Profesorul coordonator al echipei Iris 8 nu a ascuns faptul că în spatele performanţei deosebite a elevilor săi se află sute de ore de muncă. „Noi nu am avut zile libere sau vacanţe. Cu acest prilej dezvălui faptul că nu este deloc uşor să lucrezi cu elevi ai CNU. Aceştia sunt foarte conştiincioşi şi au dorit să fie foarte buni la toate, ori la un moment dat, în perioada în care ne pregăteam pentru competiţia de la Doha, erau copleşiţi de multitudinea de sarcini”, a precizat profesorul Săndel Agache.

Robotica, o ştiinţă complexă

Grupa de liceu a Centrului de excelenţă va funcţiona în continuare la Colegiul „Edmond Nicolau”, sub îndrumarea profesorului Săndel Agache, care şi-ar dori o dotare minimă a centrului. Pentru că ceea ce pare o joacă este de fapt o ştiinţă complexă. „Ceea ce pare o jucărie îmbină de fapt cunoştinţe ample din mai multe domenii. Sperăm ca viitorul să facă în aşa fel încat fiecare elev să aibă un set minim în faţă pentru a putea lucra”, a afirmat directorul Colegiului „Edmond Nicolau”, profesorul Gabriel Danielescu. Cat despre grupa de gimnaziu, componenţii acesteia nu trebuie să-şi facă iluzii, a atras atenţia profesorul Emil Onea, unul dintre cei care îi va îndruma pe gimnazişti pe drumul pe care păşesc pentru prima dată. „Domnul profesor (n.r. Săndel Agache) ne-a arătat activitate de performanţă. Asta e greu de atins. Nu trebuie să fim competitivi cu alţii, ci cu noi înşine. Deocamdată la centru vor fi făcute lucruri simple ca lipituri şi asamblare de piese. Robotica înseamnă şi cheltuieli mari, dar noi încercăm să învăţăm mult cu costuri minime”, a precizat Emil Onea. Cele două grupe ale Centrului de excelenţă în robotică educaţională vor începe lucrul efectiv în perioada imediat următoare în cele două locaţii: liceenii la Colegiul „Edmond Nicolau” iar gimnaziştii la Colegiul „Unirea”. Traineri pentru gimnazişti vor fi cinci dintre absolvenţii Centrului de excelenţă în robotică educaţională. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.