Educație

Focşani-Londra: O poveste românească pentru copii depăşeşte graniţele

Ziarul de Vrancea
3 dec 2015 2194 vizualizări
Focşăneanca Marinela Ioana Parasca a lansat de curând varianta în engleză a cărţii pentru copii “Minunata Aventură a Prichindeilor şi Manuscrisul Ştietot” u autoarea locuieşte în Londra şi îşi doreşte să facă din scris principala ei sursă de existenţă

Cum să scrii o carte pentru cei mici, dar şi pentru cei mari deopotrivă? La fel de captivantă, la fel de utilă şi de educativă? Marinela Ioana Parasca s-a descurcat cu brio în faţa acestei provocări. După ce a acumulat o vastă experienţă în zona scriitoricească, publicând texte în numeroase reviste, Marinela - de origine din Focşani - şi-a luat inima-n dinţi şi stiloul în mână şi a dat contur, uşor-uşor, unei poveşti fascinante: “Minunata Aventură a Prichindeilor şi Manuscrisul Ştietot”.

Versiunea în limba română, scoasă la lumină în decembrie anul trecut, a fost urmată de varianta în limba engleză, pe care vrânceanca a lansat-o recent, pe 22 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus, din Bucureşti, pentru ca şi mai mulţi copii şi părinţi să o poată înţelege. “Au fost emoţii mari, public restrâns, prieteni dragi, cărţi, autografe, îmbrăţişări şi flori. Am întâlnit şi alţi scriitori, le-am răsfoit cărţile, ne-am promis că ne vom revedea şi la alte evenimente şi ne-am luat rămas-bun de la Gaudeamus”, a scris autoarea pe blogul personal, denumit “O poartă deschisă către suflet”. Iar adulţii n-au fost prea greu de impresionat: “Ajunsă la o vârstă când poveştile au rămas undeva în urmă, descopăr că revenirea la universul lui Ştietot mă mai fascinează încă. Asta cu atât mai mult cu cât autoarea poveştilor mi-a fost cândva învăţăcel şi am intrat împreună în lumea în care totul este posibil”, spune Nicoleta Soare, profesoara de limba română a scriitoarei în şcoala generală.


Despre prichindeii care merg zilnic la bibliotecă

Manuscrisul Ştietot este personajul înţelept din poveste.

 Aventura Marinelei a început odată cu înscrierea la un curs intitulat “Writing for children” (Scriere pentru copii), în cadrul căruia prima temă pentru acasă a fost creionarea unei poveşti cu puţine personaje pentru copii. “M-am gândit la nişte personaje mici de statură, inocente, pline de viaţă, pe care ulterior le-am numit «prichindei»”, îşi aminteşte Marinela. Ce e mai interesant este că nu doar copiii au de învăţat ceva din paginile volumului, ci chiar şi adulţii, atât de puţin dispuşi să mai fie şcoliţi după o anumită vârstă: “Povestea se vrea a fi un îndemn la lectură, la studiu, la mersul prin biblioteci şi nu numai. Este o poveste din care avem cu toţii ce învăţa: cei mari – să ne amintim să mai fim copii, să mai fim inocenţi, să ne întoarcem în timp la acea perioadă din viaţa noastră - copilăria, să ne amintim să ne jucăm, căci prea ne luăm în serios. Cei mici, iată, îşi pot lua drept model micii prichindei «căutători şi adunători din bogăţia de roade ale cunoaşterii spre bogăţia de împliniri ale devenirii»”, scrie Marinela despre copilul ei drag, cartea de poveşti. Acţiunea este plasată în “tărâmul viselor ce se-mplinesc”, un loc în care este mereu primăvară şi în care prichindeii merg în fiecare zi la bibliotecă. Manuscrisul Ştietot este cel care îi îndrumă de fiecare dată pe cei aflaţi în căutare de cărţi şi tot el le spune, într-o zi, povestea lui Val Vârtej, transformat, din prichindel, într-o carte din copertele căreia nu va putea să mai iasă decât după şapte ani, şi atunci pentru a distruge totul în jur. Menirea prichindeilor devine, aşadar, salvarea lui Val Vârtej şi readucerea lui la viaţă. Volumul poate fi cumpărat de la Editura Eikon şi, în curând, de pe rafturile librăriilor din Focşani.

Ambiţiile unei “scriitoare full-time”

Cartea poate fi găsită pe site-ul editurii Eikon şi, în curând, în librării.

 Marinela Ioana Parasca şi-a alimentat pasiunea pentru scris încă din studenţie. Experienţa sa cuprinde texte publicate în Revista “Go Free” - revista studenţească a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi revista “National Magazin - Revista de Cultură şi Business Românesc” din Bucureşti. Ajunsă în Marea Britanie – unde este stabilită în prezent – Marinela a început să frecventeze cursul “Writing for children”, la Writers Bureau, din Manchester, ocazie cu care a dat naştere cărţii proaspăt lansate în limba engleză. În Anglia, Marinela lucrează ca profesor la o şcoală primară, pe o perioadă limitată de timp. “La vară, în iulie, îmi expiră contractul şi, între timp, pun bazele carierei de scriitoare. Lucrez la un site pe care intenţionez să-l fac public începând cu luna ianuarie şi încep să promovez cărţuliile şi în Marea Britanie. Chiar acum am primit promisiunea că în noul număr al celor de la Freelance Market News va fi promovată versiunea poveştii în limba engleză: «The Wonderful Adventure of Tots and Knowseverything Manuscript»”, povesteşte entuziasmată focşăneanca. Ea speră, de asemenea, că, în curând, va reuşi să trăiască sută la sută din ceea ce scrie, să fie, aşadar, o “scriitoare full-time”. “Minunata Aventură a Prichindeilor şi Manuscrisul Ştietot” va continua, cel mai probabil, pentru cititori cu un al doilea volum, care să facă lumină asupra călătoriei care se anunţă la finalul acestei prime părţi. Marinela Ioana Parasca nu dezvăluie încă nimic din acest proiect; în schimb, a dat de veste că pregăteşte, pentru anul viitor, o carte de povestiri ce va aborda teme psihologice şi psihopedagogice, concentrându-se asupra unor aspecte precum autismul, sindromul Down, depresia, anxietatea, personalitatea, imaginea de sine, comunicarea, tulburările de afectivitate etc. (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.