Educație

Colţul profesorului

Ziarul de Vrancea
19 nov 2015 654 vizualizări
Lecţie de medicină creştină la Focşani

Vineri, 20 noiembrie 2015, la Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia”, începând cu orele 17.00 doctorul Pavel Chirilă din Bucureşti va susţine conferinţa publică cu tema “Medicina creştină în faţa provocărilor medicinii moderne”. 
Doctorul Pavel Chirilă este cel care a introdus  şi promovat după 1990, în Romania, ideea de medicină creştină.  Ca profesor universitar susţine de mulţi ani un curs de bioetică iar ca medic primar boli interne este specializat în fitoterapie şi homeopatie. Acest concept de medicină creştină se regăseşte în multe din lucrările sale : “Medicina naturistă – mic tratat terapeutic “, “Bolnavul ca victimă … Răspunsul medicinii naturiste” , “Conceptul de medicină creştină”, “Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului”.
Medicina creştină porneşte de la ideea că trupul şi sufletul sunt interdependente şi se condiţionează reciproc  atât timp cât sunt împreună. Acestă abordare a medicinei este foarte veche în spaţiul nostru românesc.  Rădăcinile ei sunt precreştine regăsindu-se în practicile tracilor considerate uimitoare pentru înţelepţii greci,  care prin Platon ne relatează “ …ei (tracii) cunosc întregul pe care-l au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el (un medic trac), toate lucrurile bune şi rele – pentru corp şi pentru om în întregul său -, vin de la suflet şi de acolo curg ….Trebuie deci – mai ales şi în primul rând -, să tămăduim izvorul răului, pentru ca să se poată bucura de sănătate capul şi tot restul trupului”.
Cu alte cuvinte, prin acest mod de a practica medicina nu facem decât să ne întoarcem la originile noastre foarte îndepărtate.
În egală măsură însă, perioada interbelică ne-a oferit modele de doctori creştini precum Nicolae Păulescu sau Vasile Voiculescu. Marele fiziolog român afirma despre profesia aleasă  că “medicul trebuie să fie, în acelaşi timp, un savant care iubeşte din tot sufletul ştiinţa medicală, adică ştiinţa omului, să fie o fiinţă care se jertfeşte pentru alţii, până la moarte; în sfârşit, să fie un apostol al omeniei, sau mai bine zis un apostol al moralei …”, iar poetul Vasile Voiculescu afirma că “ pregătirea ştiinţifică, studiile medicale, cunoştinţele de filosofie şi tot câştigul meu în celelalte domenii de cultură, artă, literatură în loc să mă depărteze, m-au apropiat de credinţă”.
Astăzi , chiar în Focşani, există astfel de medici care cu multă dragoste pentru pacient dau trimiteri nu numai pentru un set complet de analize ci şi trimiteri duhovniceşti. Vineri, ora 17.00, doctorul Pavel Chirilă ne invită la o prelegere despre medicina creştină în spiritul iluştrilor săi înaintaşi.

Răzvan Săcrieru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.