Educație

Aveţi nevoie de meseriaşi la firmă? Cereţi IŞJ să-i şcolarizeze!

Ziarul de Vrancea
17 nov 2015 1350 vizualizări
Inspectoratul Şcolar cere firmelor sprijin pentru fundamentarea învăţământului profesional u sunt aşteptate propuneri de la operatorii economici, pe baza cărora va fi realizat planul de şcolarizare u “Sperăm ca anul acesta agenţii economici să aibă mai mult curaj”, a precizat inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea va consulta firmele din judeţ în stabilirea cifrei de şcolarizare în învăţământul profesional cu durata de trei ani, pentru anul şcolar 2016 - 2017. Consultarea vine ca urmare a unei recomandări a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) către toate inspectoratele şcolare din ţară. “Pentru fundamentarea planului de şcolarizare pentru învăţământul profesional, în cadrul criteriului relevanţei în bază căruia educaţia răspunde nevoilor de dezvoltare social-economic, se va urmări investigarea nevoilor de calificări ale agenţilor economici, analiza nevoilor exprimate de agenţii economici şi proiectarea ofertei de formare profesională ţinând cont de acestea. Ţinând cont de această prevedere, este necesar să fie organizate şi desfăşurate, la nivelul inspectoratelor şcolare, o serie de activităţi prin care oferta de formare profesională pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani, concretizată în proiectul cifrei de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017, să fie adaptată solicitărilor agenţilor economici”, se arată în adresa MECŞ. Prin urmare, IŞJ a înaintat unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic o adresă prin care le-a informat în legătură cu procedura de solicitare de către agenţii economici a şcolarizării în învăţământul profesional cu durata de 3 ani pentru anul şcolar 2016-2017. Operatorii economici interesaţi să vină în întâmpinarea IŞJ trebuie să completeze un formular, ce va fi postat pe site-ul instituţiei vrâncene, care va trebui trimis până la data de 11 decembrie 2015. IŞJ va centraliza propunerile, pe care le va analiza şi va înainta oferta sa către Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNIPD) până pe 17 decembrie 2015. IŞJ va trebui, apoi, să-şi definitiveze oferta, pentru anul şcolar 2016-2017, până pe 11 ianuarie 2016.

Calificări noi, la sugestia agenţilor economici

Unităţile de învăţământ care vor să înfiinţeze învăţământ profesional cu durata de 3 ani trebuie să se adapteze cerinţelor agenţilor economici. Anul trecut, primul în care agenţii economici au făcut propuneri, au fost înfiinţate calificări noi. Astfel au apărut o clasă de bucătar comerţ la Colegiul “Gh. Balş“ Adjud şi una la Colegiul “Gh. Asachi” Focşani, o clasă de bucătar-patiser – preparator produse alimentare la Colegiul “Valeriu D. Cotea” Focşani, dar  şi o clasă de tâmplar universal la Liceul Tehnologic “G.G. Longinescu” Focşani. Au existat propuneri şi pentru operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor sau pădurar, dar care nu s-au concretizat. “A fost primul an în care s-au cerut propuneri de la agenţii economici, iar acestea au fost cam timide. Sperăm ca anul acesta agenţii economici să aibă mai mult curaj”, a precizat inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic Tincuţa Zahariuc. În anul şcolar actual în Vrancea funcţionează 14 din cele 16 clase propuse pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, cea mai căutată calificare fiind cea de mecanic auto. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.