Educație

Programe noi pentru examenul de Definitivat

Sorin Tudose
12 nov 2015 2662 vizualizări
Este pentru prima dată, de când se susţine examenul la nivel judeţean, când testarea scrisă are loc în luna august

Ministerul Educaţiei a publicat recent programele pe care le-a aprobat pentru examenul de Definitivat 2016. Potrivit site-ul IŞJ Vrancea, unde au fost postate la rublica “Dezvoltare profesională şi mentorat”, acestea au suferit unele modificări faţă de anii anteriori. Noutatea cea mai mare, însă, a anului 2016 o constituie data la care cadrele didactice tinere vor susţine proba scrisă din cadrul acestui examen: 4 august  2016. Înscrierea candidaţilor la examenul de definitivat de anul viitor se face la unităţile de învăţământ, care trebuie să transmită dosarele la Inspectoratul Şcolar, unde va avea loc verificarea şi avizarea acestora. Toate acestea trebuie să aibă loc până la data de 20 noiembrie 2015, potrivit calendarului. În perioada 23 noiembrie – 18 decembrie 2015 are loc înregistrarea candidaţilor în aplicaţie şi înştiinţarea candidaţilor cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de înscriere. Inspecţiile la clasă trebuie realizate până la 17 iunie 2016, iar completarea dosarelor şi validarea datelor de înscriere existente în aplicaţia electronică vor avea loc până pe 30 iunie 2016. Proba scrisă are loc pe 4 august 2015, iar afişarea rezultatelor este programată pe 11 august 2016. Eventualele contestaţii se depun în zilele de 12 şi 13 august, iar pe 18 august vor fi afişate rezultatele finale. Potrivit Metodologiei privind desfăşurarea examenului de obţinere a primului grad didactic în învăţământ, la sesiunea 2016 pot participa şi absolvenţii de studii care nu erau acreditate sau autorizate în momentul înscrierii la facultate, chiar dacă au depăşit vechimea prevăzută de lege. O altă noutate a metodologiei se referă la modificarea notelor obţinute la contestaţii care va fi mai dificilă în sensul că, în cazul în care diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de soluţionare a contestaţiilor şi nota finală de la evaluarea iniţială este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mică sau egală cu un punct, rămâne definitivă nota obţinută în urma contestaţiei. La corectat intră şi a treia comisie în cazul în care diferenţa este mai mare de un punct, nota acesteia reprezentând nota finală. De când examenul de definitivat este susţinut la nivel judeţean este pentru prima dată când acesta are loc după examenul de titularizare. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.