Educație

Vinul şi confecţiile dau cei mai bogaţi vranceni în Top 300

Iulia Crețu
8 nov 2015 8167 vizualizări
Intre cei mai bogaţi 300 romani, potrivit revistei Capital, figurează şi oameni de afaceri vranceni, Luchi Georgescu, şefa Vincon Vrancea, şi familia Simiz, care manageriază firma de confecţii Pandora Prod u pe primul loc între cei mai avuţi romani se află fostul tenisman Ion Ţiriac u în topul realizat de Capital mai figurează şi regele asfaltului Dorinel Umbrărescu, care lasă drumurile pentru bănci, şi Corneliu Istrate, de la Vega 93 Galaţi, firmă care a cerut insolvenţa

Unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară are reprezentanţi între cei mai bogaţi 300 romani. Podgoriile şi confecţiile au construit adevărate mici imperii financiare pentru Luchi Georgescu, şefa Vincon Vrancea, şi pentru familia Simiz, care deţine Pandora Prod. Laolaltă, afaceriştii vranceni au o avere de 76 milioane de euro. Totuşi, banii lui Georgescu şi Simiz sunt un “mărunţiş“ pe langă averea celui mai bogat roman. În Top 300 Capital cei mai bogaţi romani, pe locul 1 este Ion Ţiriac cu o avere de 1,5 miliarde euro, după cum titrează revista financiară.

Drumurile îi iau coroana regelui asfaltului Umbrărescu

Primul bogătaş din top care are legătură cu Vrancea este Dorinel Umbrărescu, pe locul 13, a cărui avere este estimată la 230-250 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut. Umbrărescu şi-a clădit averea pe construcţii rutiere, bănci şi energie. Omul de afaceri se vede nevoit să renunţe la businessul care i-a adus nu doar coroana în sectorul construcţiei de drumuri şi autostrăzi ci şi afaceri profitabile. Cele două companii controlate de Dorinel Umbrărescu, Tehnostrade şi Spedition UMB, au avut anul trecut scăderi pe linie. Tehnostrade a raportat afaceri mai mici cu 14% şI o diminuare a profitului cu o treime. În cazul Spedition, businessul a mers mult mai prost: înjumătăţirea cifrei de afaceri şi un profit de şase ori mai mic decat cel din 2013. Anul acesta, omul de afaceri a anunţat că se retrage din sector. În ceea ce priveşte Banca Romană de Credite şi Investiţii, lucrurile încep să intre pe făgaşul normal, după cum susţine Umbrărescu. Totuşi, multe persoane de la conducerea băncii au părăsit corabia.

Luchi Georgescu, între cele mai bogate femei din Romania

Pe locul 102 figurează Luchi Georgescu, cu o avere de 50-52 milioane euro, bani făcuţi din vinificaţie, industria alimentară şi turism. Un business profitabil nu duce niciodată lipsă de oferte pentru vanzare. De-a lungul timpului, femeia de afaceri a refuzat oferte pentru vanzarea Vincon şi nu regretă o clipă acest lucru. La fel şi pentru Meda, jucător pe piaţa mezelurilor. Cele două companii au, în piaţa locală, vanzări anuale de 20-30 milioane euro fiecare. În afară de Vincon şi Meda, Luchi Georgescu este activă şi pe piaţa locală de turism, cu precădere pe litoralul romanesc. Georgescu mai deţine două hoteluri în staţiunea Venus şi o companie de construcţii. Luchi Georgescu a făcut din turism, în 2014, peste un milion de euro. Şefa Vincon din Vrancea figurează pe locul 5 în top 10 femei de afaceri din Romania.

Alt asfaltator al drumurilor vrancene, bogătaş spre sărăcire

Pe locul 235, cu o avere de 22-24 milioane euro este omul de afaceri Corneliu Istrate, din Galaţi, cel care a făcut bani frumoşi din asfaltările din Vrancea. Corneliu Istrate deţine 84% din acţiunile Vega 93 Galaţi. În noiembrie anul trecut firma a cerut insolvenţa, deşi afacerile au crescut. Pentru 2014, compania a raportat pierderi de 25 milioane de euro. Conform datelor comunicate de administrator, valoarea creanţelor depăşeşte 77 milioane de euro. Totuşi, Vega 93 Galaţi nu duce lipsă de lucrări, firma avand contracte bănoase în Focşani şi Vrancea.

Firma focşăneană de textile preferată de H&M

New entry în topul 300 Capital, pe locul 237, este familia Simiz, cu o avere de 22-24 milioane euro, bani făcuţi în industria textilă. Familia Simiz deţine Pandora Prod, cel mai mare exportator din judeţul Vrancea. Compania lucrează exclusiv pentru clienţi de top din străinătate precum Hugo Boss, Massimo Dutti sau Ted Baker, iar această strategie le-a permis membrilor familiei Simiz să-şi dezvolte businessul şi să-şi maximizeze profitul. Pandora Prod a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 34,8 milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de 2013, şi un profit net de 3,2 milioane de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de anul precedent. Pandora lucrează şi pentru suedezii de la H&M. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.