Educație

Regal folcloric pe scena Sălii Balada

Ziarul de Vrancea
8 nov 2015 1420 vizualizări
Liceeni din toată ţara au demonstrat că muzica populară, tradiţiile şi portul străbun sunt pe maine bune u vrancenii s-au aflat printre premianţi

Sala Balada a găzduit, sambătă, a V-a ediţie a Festivalului interjudeţean de folclor al elevilor de liceu “Vrancea, plai de dor”, ediţie ce s-a bucurat de prezenţa unui ansamblu din Republica Moldova. Festivalul a avut patru secţiuni: dansuri populare, grup vocal, obiceiuri folclorice şi solişti vocali. Timp de cateva ore, tinerii veniţi din toată ţara au prezentat cantece, dansuri şi obiceiuri populare specifice zonei reprezentate. Trofeul festivalului a fost acordat la secţiunea dansuri populare, Ansamblului “Vlăsceanca” a Liceului Teoretic Videle, judeţul Teleorman, coordonat de profesorul Marius Alin Anca. Pe secţiuni, premiile au fost astfel: dansuri populare: premiul I – Ansamblul “Vişeul” de la Vişeul de Sus, Maramureş; premiul al II-lea – Ansamblul “Cununiţa satului” de la Şcoala Lieşti, judeţul Galaţi şi Ansamblul “Toporaşul” de la Colegiul “Gh. Cartianu” Piatra Neamţ; premiul al III-lea: Ansamblul “Plaiuri dunărene” de la Liceul Teoretic Zimnicea, judeţul Teleorman, Ansamblul “Cetina” de la Liceul Tehnologic Măneciu, Prahova, Ansamblul “Crăiţele” de la Centrul Cultural Rm. Sărat şi Ansamblul “Fuiorul” al Asociaţiei “Astăzi pentru viitor” din Ialomiţa. Ansamblul “Ciobănaşul” al Colegiului Economic “Mihail Kogălniceanu” Focşani, coordonat de profesoara Marilena Vîlcu, a obţinut premiul de popularitate. A mai fost acordată o menţiune pentru Ansamblul “Ciuleandra” al Centrului Cultural Rm. Sărat. La secţiunea grup vocal au fost acordate premii astfel: premiul I – Grup vocal “Codrenii” din Republica Moldova, premiul al II-lea – Ansamblul “Cununiţa satului” de la Lieşti, Galaţi şi premiul al III-lea – Ansamblul “Flori de mai” a Liceului Teoretic Săveni, judeţul Botoşani. La secţiunea obiceiuri folclorice, premiul I a fost obţinut de elevii Liceului Teoretic “Dimitrie Cantemir” din Coneşti, Republica Moldova, care au prezentat “Petrecerea recrutului în armată”. Premiul al II-lea i-a revenit Ansamblului “Plaiuri dunărene”  de la Liceul Teoretic Zimnicea, cu “Dragobetele”, iar premiul al III-lea Ansamblului “Vlăsceanca” din Videle, care au adus pe scena din Focşani “Nunta” specifică zonei teleormănene. O menţiune la această secţiune a fost acordată Ansamblului “Ciobănaşul” pentru “Şezătoarea” prezentată. Ultima secţiune a festivalului a fost a soliştilor vocali. Aceasta a fost caştigată de vranceanca Iulia Vătafu, care a reprezentat Centrul Cultural Rm. Sărat, fiind elevă a unui liceu din acest oraş. Juriului, condus de Maria Murgogi, i-a fost greu să ierarhizeze concurenţii, aceştia dand dovadă de talent şi o bună pregătire muzicală. Prin urmare, au fost acordate trei premii II, trei premii III şi mai multe menţiuni, printre acestea din urmă aflandu-se şi două focşănence: Lăcrămioara Ţugui şi Georgiana Vulcan de la Colegiul Tehnic “Gh. Asachi”. Festivalul a fost organizat de Colegiul Economic “Mihail Kogălniceau” Focşani şi a închis zilele unităţii de învăţămant. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.