Educație

Elevi şi profesori romani din Ucraina, musafiri ai uniriştilor

Silvia Vrînceanu
6 nov 2015 1063 vizualizări
În perioada 29 octombrie - 1 noiembrie s-a desfăşurat o altă etapă a proiectului trans-frontalier “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spaţiul ex-sovietic” iniţiat de Asociaţia Uniriştii cu finanţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Proiectul, în care Colegiul Naţional Unirea este partener principal, îşi propune o deschidere către spaţiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. La Focşani au venit elevi şi profesori din singurul liceu din Ucraina cu predare în limba română. "Manifestările au debutat cu primirea delegaţiei de 25 de elevi şi profesori cernăuţeni de către primarul Decebal Bacinschi. După schimbul de impresii, a urmat vizita la CNU unde au fost întâmpinaţi de către directorul colegiului, dl. Cornel Noană şi de către inspectorul şcolar general adj. dna Lidia Dumbravă. Oaspeţii cernăuţeni, îmbrăcaţi în costume populare specific Bucovinei, au susţinut un scurt program artistic pe scena sălii de festivităţi a CNU în aplauzele colegilor lor unirişti. Programul a inclus şi un schimb de experienţă între cele două instituţii de învăţământ", se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Unirea. În weekend, elevii şi profesorii cernăuţeni şi unirişti au vizitat Bucureştiştiul dar şi Vrancea culturală. "Delegaţia oaspeţilor cernăuţeni, condusă de dl director Ivan Ignat al Gimnaziului nr. 6 din Cernăuţi, având în componenţa sa 14 cadre didactice, între care şi inspectorul  general adjunct al regiunii Cernăuţi, şi 10 elevi, s-a arătat profund impresionată de cele văzute, de locurile vizitate dar mai ales de elevii şi profesorii vrânceni. Aceasta este singura instituţie de învăţământ preuniversitar cu predare în limba română din Ucraina. Activităţile proiectului vor continua cu o nouă vizită a uniriştilor în Cernăuţi", se arată în acelaşi comunicat.  Iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, şi-a propus revigorarea sentimentului naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât şi promovarea valorilor comune europene. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.