Educație

Voi ştiţi de arborii de tisă din munţii Vrancei?

Dan Chiriac
2 nov 2015 2995 vizualizări
În perioada 15 iunie 2013-15 decembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea implementează proiectul „Îmbunătăţirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru şi ROSCI0216 Reghiu Scruntaru”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul POS Mediu 2007-2013.

În cadrul acestui proiect, APM a organizat 8 întâlniri cu elevii din comunele montane Reghiu şi Andreiaşu de Jos pentru a-i ruga să se implice în protejarea acestor frumoase zone. Puţini ştiu dar în pădurea Cenaru se află circa 980 exemplare de tisă, un arbore de esenţă tare declarat monument al naturii. Între acestea există exemplare care înregistrează până la 18 m înălţime şi vârste de până la 200 ani. De culoare roşcată, lemnul acestui arbust este foarte preţios pentru confecţionarea unor sculpturi în lemn. De asemenea, acesta poate fi ars ca tămâie. În pădurea de aproximativ 400 de hectare de la Cenaru se mai găsesc şi alţi arbori seculari de fag şi brad. La rândul său, rezervația naturală Reghiu Scruntaru este una de un deosebit interes geologic, floristic, paleontologic şi peisagistic. În calcarele de pe valea Milcovului s-au găsit fosile vechi de pe vreema când aici se afla o mare. Copiii au fost foarte interesaţi să afle poveştile acestor zone din munţii Vrancei. "Acţiunile au avut ca scop îmbogăţirea cunoştinţelor elevilor privind natura şi creşterea respectului faţă de aceasta cât şi sensibilizarea elevilor fata de protecţia naturii, de conceptul de protejare a speciilor şi habitatelor. Copii sunt atraşi şi chiar îşi doresc să se simtă utili în protejarea naturii. Aşa că printr-o educare corectă a generaţiilor viitoare, principiile şi obiectivele de conservare a biodiversităţii vor avea o baza solidă", spun cei care se ocupă de proiect. (D. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.