Educație

DOCUMENT ATASAT!!!Cine plăteşte pentru cursurile de igienă şi analizele profesorilor?

Ziarul de Vrancea
19 oct 2015 7831 vizualizări
Ministerul Sănătăţii cere cursuri de igienă şi analize pentru profesorii responsabili de programul “Lapte şi corn”, câteva sute de oameni în tot judeţul u DSP “promite” sancţiuni pentru profesorii care nu respectă regulile igienico-sanitare u directorii de şcoli se plâng de cerinţele exagerate şi cer scoaterea programului "Lapte şi corn" din şcoli

Polemicile în jurul programului “Lapte şi corn” sunt departe de a se fi terminat. Nu mai departe de finalul săptămânii trecute autorităţile locale se întrebau dacă se mai justifică existenţa acestui program în şcoli, având în vedere numeroasele probleme cu care se confruntă şi propuneau chiar înlocuirea acestuia cu vouchere, pentru că, nu-i aşa, “de ce să ne mai legăm la cap?”. Nemulţumirile par a fi cauzate de un ordin al Ministerului Sănătăţii prin care cadrele didactice responsabile trebuie să urmeze cursuri de igienă şi să respecte o metodologie mult mai strictă în ceea ce priveşte transportul şi distribuirea produselor “Lapte şi corn”.

Elevii, cărăuşi pentru lapte şi corn

Astfel, Ministerul Sănătăţii, luând notă de “sesizările unor părinţi privind sarcinile elevilor de serviciu din unităţile de învătământ de a transporta produsele distribuite (...) din spaţiul de depozitare până la clase” a emis o adresă către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP): “Vă rugăm, ca în cadrul acţiunilor de control cu caracter permanent prevăzute în Planul Naţional de acţiuni tematice de control în sănătate publică, aprobat pentru anul 2015, să verificaţi aspectele sesizate şi să dispuneţi măsurile legale care se impun. Menţionăm că în unităţile de învătământ, produsele “lapte şi corn” se transportă în clase şi se distribuie de către personal desemnat de conducătorul unităţii de învăţământ, personal care va deţine certificate de însuşire a noţiunilor fundamentale de igienă, (...) şi va efectua examene medicale periodice... Totodată, veţi informa unităţile de învătământ despre faptul că transportul produselor lapte şi corn din spaţiul de depozitare în clase precum şi distribuirea lor în clasă de către elevi, se efectuează exclusiv de personalul desemnat de către conducătorul unităţii de învăţământ” se arată în Ordinul nr. 3685/07.10.2015, semnat de dr. Lucian L. Indrei de la Inspecţia Sanitară de Stat şi transmis Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea în data de 08.10.2015. Astfel, devine foarte clar că personalul desemnat a distribui “Laptele şi cornul” va trebui să urmeze cursuri de igienă , la unităţi de învăţământ autorizate şi să aibă analizele medicale la zi. În plus, elevii nu vor mai fi puşi să facă treaba profesorilor.

Cine plăteşte pentru cursuri şi analizele profesorilor

Pe cheltuiala cui?... se pune întrebarea firească. DSP Vrancea lasă de înţeles că, mai mult ca sigur, această instruire se va face pe cheltuiala unităţilor şcolare, iar nerespectarea acestor indicaţii se poate lăsa cu sancţiuni pentru cadrele didactice. “Ordinul sancţionează pe oricine nu îl respectă, nu contează sub ce minister se află. Programul “Laptele şi cornul” nu a fost făcut pentru Ministerul Sănătăţii ci pentru Ministerul Educaţiei, pentru copiii din şcoli. Este normal să nu poţi distribui oricum aceste produse la copii, că trebuie să respecţi nişte reguli igienico-sanitare. Noi nu am aplicat nicio sancţiune până acum cadrelor didactice, pentru că mergem mai întâi pe prevenţie, pe instruire şi după aceea, dacă nu se respectă normativele, mergem şi pe sancţiuni”, ne-a declarat dr. Cătălin Graur, director DSP Vrancea, care a ţinut să întărească faptul că Ministerul Sănătăţii nu este în conflict cu Ministerul Educaţiei, ba dimpotrivă, cele două ministere colaborează în acest program. Deasemenea, potrivit noilor reglementări, dacă în alţi ani controalele DSP se limitau la prima lună a începutului de an şcolar, din acest an acestea vor continua pe parcursul întregului an şcolar, astfel încât, în orice moment, şcoala se poate trezi cu un control DSP.  

“Pentru ce trebuie să ne mai legăm la cap?”

La ultima şedinţă a Inspectoratului Şcolar cu directorii de şcoli de la finele săptămânii trecute, din pricina noilor reglementări privind “Laptele şi cornul”  o parte din cei prezenţi în sală au cerut chiar scoaterea acestui program, având în vedere că produsele sunt de proastă calitate şi nu mai sunt consumate de copii. Chiar viceprimarul Marius Iorga a fost vocea care s-a alăturat acestor doleanţe: “Pentru ce trebuie să ne mai legăm la cap”. Vrem să dăm ceva copiilor? Atunci să le dăm un voucher”, a spus viceprimarul. O altă parte a profesorilor s-a gândit să refuze distribuirea produselor la clasă din cauza procedurilor greoaie, acestea fiind puse în situaţia de a întocmi zilnic documente justificative pentru fiecare porţie distribuită, iar elevii să semneze la rândul lor pentru primirea fiecărei porţii. Este adevărat că mulţi dintre elevii din mediul urban refuză laptele şi cornul de la şcoală. Cum în multe şcoli de la oraşe produsele se distribuie la plecarea acasă, unii elevii nu le iau, în timp ce alţii le aruncă. Dar este la fel de adevărat că în mediul rural, îndeosebi în zone cu populaţie săracă, copiii aşteaptă cu nerăbdare aceste produse chiar de la prima oră. Pentru că laptele şi cornul s-ar putea să fie singura masă sigură din ziua respectivă pentru unii dintre aceştia. Aşa că, în loc să se certe şi să propună vouchere, nu ar fi mai bine ca autorităţile să găsească soluţii eficiente pentru un program care este deja implementat?!  (Dana LEPĂDATU)


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alexandru, acum 3082 zile, 9 ore, 24 minute, 29 secunde
Ar fi civilizat ca fiecare elev sa primeasca, la inceput de an scolar, manuale noi si rechizite. Costa mai putin decat laptele si cornul si sunt mult mai utile. Cred ca e mai bine sa gandim decat sa citeste integral
Alexandru, acum 3082 zile, 13 ore, 39 minute
Ar fi civilizat ca fiecare elev sa primeasca, la inceput de an scolar, manuale noi si rechizite. Costa mai putin decat laptele si cornul si sunt mult mai utile. Cred ca e mai bine sa gandim decat sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.