Educație

Vrancea uitată: Căpitănia de Vârteşcoiu

Valentin Muscă
18 oct 2015 4653 vizualizări
Autorităţile vor să marcheze vechile pichete de grăniceri pentru a creşte atractivitatea turistică Drumul Vinului

Aşezate geografic la frontiera dintre Moldova şi Ţara Românească, localităţile de pe cele două maluri ale Milcovului au găzduit instituţii desfiinţate după Unirea de la 1859, cum ar fi vama, pichetele de grăniceri sau instituţia Căpităniei. Acestea din urmă erau conduse de celebrii căpitani de margine, din rândul cărora s-au ridicat dregători domneşti şi ctitori de biserici şi schituri. Fiind unul dintre cele mai importante puncte vamale pe graniţa de Est a Munteniei cu nu mai puţin de 8 puncte vamale şi tot atâtea pichete de grăniceri, căpitanul de margine care îşi avea sediul la Vârteşcoiu era cel mai de vază demnitar al locului. În acelaşi timp funcţia sa era una dintre cele mai râvnite pentru că pe lângă leafă de la Stat acesta avea avantajele materiale datorate faptului că prin Vârteşcoiu pleca vinul de Odobeşti către îndepărtata Rusie. Nu o dată invidia podgorenilor de la Sud de Milcov făcea ca taxele vamale să fie aşa de ridicate încât negustorii să renunţe la vinurile de Odobeşti şi să cumpere vinurile de pe moşiile Mănăstirii „Sf. Ioan” din Focşani şi ale Mănăstirii Brâncoveneşti din Râmnic, ambele posedând cele mai întinse suprafeţe viticole din zonă. De altfel, una dintre cauzele căderii pieţii vinului de Odobeşti spre jumătatea sec. XIX a fost creşterea taxelor vamale. Toate aceste amintiri au fost aduse în atenţia contemporanilor graţie „Istoricului comunelor Vârteşcoiu şi Faraoanele” (Ed. Terra, 2015), redactat de

Casa familiei Mărgărit, fostă cârciumă, posibil fostă cancelarie a Vămii

Marius Crângaş, iar marcarea locurilor vechilor pichete de grăniceri poate fi şi o atracţie pentru turiştii care vin pe Drumul Vinului. „Vrem să valorificăm informaţiile descoperite de Marius Crîngaş, să le promovăm şi să realizăm pe teren un traseu în care să marcăm locul unde se găsea fiecare dintre cele 8 pichete de grăniceri pentru că astăzi numele acestora nu mai este cunoscut de contemporani. Doar cei mai în vârstă au auzit la bunicii lor despre  numele ca Zalhanaua Sihleanului sau Poiana Sf. Ioan”, ne-a spus primarul Viorel Mârza. Cele 8 pichete de grăniceri erau : Nr. 25 – Vârteşcoiu, Nr. 26 - Moara Paraschiveasca, Nr. 27 - Zalhanaua Vernescului, Nr. 28 - Zalhanaua Sihleanului, Nr. 29 - Iancu Caramet, Nr. 30 - Căpitanul Mărgărit, Nr. 31 - Asanache Panaitescu, Nr. 32 - Poiana Sf. Ioan. Căpitănia de Vârteşcoiu a fost o instituţie care a asigurat prosperitatea comunei omonime şi a adus bunăstare locuitorilor datorită numărului mare de funcţionari care se ocupau cu treburile adminstrative şi militare în strânsă relaţie cu activităţile economice legate de negoţul care se desfăşura prin aceste puncte vamale. Dacă mai adăugăm că la Vârteşcoiu avea loc anual cel mai mare târg de pe graniţa de răsărit a Munteniei, avem o idee despre lumea de ieri dintr-o localitate de margine care s-a dezvoltat în jurul instituţiei Căpităniei. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.