Educație

Carte autobiografică a unui profesor orb şi surdo-mut, lansată la Focşani

Ziarul de Vrancea
12 oct 2015 2443 vizualizări
Clujeanul care este orb, surd şi mut de la vârsta de doi ani, a reuşit, printr-o voinţă de fier, să înveţe scrisul şi cititul, devenind unic la nivel naţional

Singurul român orb şi surdo-mut care a învins muţenia îşi lansează cartea autobiografică la Focşani. Vasile Adamescu este invitatul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea care va găzdui miercuri, 14 octombrie 2015, de la ora 14,00, lansarea volumului „Înfruntând viaţa”. Cartea profesorului clujean Vasile Adamescu este lansată la Focşani de Asociaţia Nevăzătorilor din România – Filiala Buzău-Vrancea, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Duiliu Zamfirescu" şi Fundaţia "Cartea Călătoare". În cartea autobiografică „Înfruntând viaţa”, Vasile Adamescu relatează fiecare moment din întreaga sa existenţă.  Rămas fără de cele mai elementare simţuri, văzul şi auzul, încă de la vârsta de doi ani, autorul reuşeşte să învingă destinul şi împreună cu dascălii învaţă să vorbească. La vârsta de 11 ani a devenit elev al Şcolii de Nevăzători, iar după terminarea studiilor gimnaziale şi liceale, s-a înscris la secţia de psihopedagogie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire, a devenit profesor la Şcoala de Nevăzători.  Profesorul cunoaşte cinci limbi străine şi lucrează cu copii cu probleme. În paralel este pasionat de sculptură. Vasile Adamescu reprezintă primul caz de demutizare al şcolii pentru Nevăzători din Cluj-Napoca, dar şi din România. În lume, există numai 20 de astfel de cazuri, iar din România, Vasile Adamescu este singurul, potrivit presei locale de la Cluj. În acest prim volum, Vasile Adamescu rememorează primii ani petrecuţi în satul natal, Borcea, poveşti culese de la colegi, învăţători şi profesori, anii din şcoala generală şi din liceu şi până la admiterea la facultate. „De 10 ani lucrez la această carte, scrisă în alfabetul „Braille”, după care a fost transcrisă pe calculator şi tipărită pentru publicul larg”, a declarat Vasile Adamescu. Cartea este un omagiu adresat de autor tuturor celor care l-au îngrijit şi educat pe parcursul celor 69 de ani. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.