Educație

Prima de instalare în învăţământ, obligatorie

Ziarul de Vrancea
27 sep 2015 7646 vizualizări
Aceasta nu a mai fost acordată de patru ani u prima de instalare este obligatorie pentru orice cadru didactic calificat, care se află în primii trei ani de activitate şi reprezintă echivalentul unui salariu

Prima de instalare pentru cadrele didactice aflate la început de drum redevine obligatorie, ca urmare a unei decizii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), într-un proces al sindicatelor din Educaţie. Procesul a fost intentat de sindicatele din judeţul Iaşi, iar decizia ÎCCJ devine obligatorie la nivelul întregii ţări. „Admite acţiunea formulată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale în dosarul nr. 4092/99/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, cu modificările ulterioare, stabileşte că aceste prevederi legale nu abrogă dispoziţiile art. 23 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare, cu modificările ulterioare. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, se arată în senţinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din 21 septembrie 2015. Cu alte cuvinte, prevederile art. 23 din H.G. 281/1993 continuă să îşi producă efectele şi după intrarea în vigoare a Legii 63/2011. Prin urmare, sindicatele din educaţie anunţă că „toate unităţile şcolare au obligaţia să acorde prima de instalare în conformitate cu art. 23 din H.G. 281/1993, dacă sunt întrunite condiţiile legale”.

Cererile, depuse până la jumătatea lui octombrie

Contactat telefonic, liderul SLI Vrancea, Emil Tudor, precizează că luni, 28 septembrie, toate organizaţiile sindicale din judeţ vor primi instrucţiuni pentru a acţiona în vederea acordării primei de instalare tuturor cadrelor didactice calificate aflate în primii trei ani de activitate. „Prima de istalare este obligatorie pentru orice cadru didactic calificat, care se află în primii trei ani de activitate. Tot ce trebuie să facă acesta este să depună la secretariatul şcolii la care este încadrat o cerere, iar unitate de învăţământ este obligată să prindă în buget sumele necesare plăţii acestei prime. Vom trimite detalii despre toate aceste aspecte în toate şcolile din judeţ începând de luni”, ne-a declarat Emil Tudor. Potrivit acestuia, în cazul în care şcolile refuză acordarea primei de instalare, acestea pot fi acţionate în instanţă unde nu vor mai avea posibilitatea atacării cu recurs. Prima de instalare reprezintă echivalentul unui salariu de încadrare fără sporuri. Cum cadrele didactice debutante au salariul cu puţin peste cel minim pe economie, această primă de instalare reprezintă un stimulent important pentru această categorie. Pentru a fi siguri că vor beneficia de această primă, dascălii debutanţi vor trebui să depună cererile, potrivit recomandărilor sindicatelor, până la jumătatea lunii octombrie. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.