Educație

Festivismul debutului de an şcolar a trecut: Problemele din şcoli ies la iveală ca păduchele în frunte

Ziarul de Vrancea
14 sep 2015 2621 vizualizări
Festivismul din prima zi de şcoală nu a putut ascunde problemele grave ale şcolilor din judeţ u la Răstoaca elevii de clasa pregătitoare au fost trimişi înapoi la grădiniţă, pentru că nu interesează pe nimeni dacă aceştia “pleacă la gimnaziu cu mustăţi” u la Paltin preşcolarii au făcut cunoştinţă cu grădiniţa, o clădire prea veche, care ar fi trebuit demolată u iar, asemeni anului trecut, Ministerul Educaţiei nu are manuale pentru toţi elevii

Prima zi din noul an şcolar a fost plină de festivism. Pe străzi era forfotă de la prima oră a zilei, iar în florării cozile se întindeau şi pe scări. Doar părinţii care au comandat buchetele de zilele trecute au fost ceva mai relaxaţi, nefiind nevoiţi să suporte cozile. Florăresele au profitat din plin de această zi şi s-au trezit foarte devreme. Curţile şcolilor au început să se umple de la ora 8,30, iar la orele la care erau programate festivităţile de deschidere a noului an şcolar te călcai în picioare din cauza aglomeraţiei.

La unele şcoli, proaspăt reabilitate, oficialităţile s-au înghesuit să fie văzute de elevi şi părinţi, iar la şcoli unde se impun lucrări de reabilitare nu a fost zărit nici măcar vreun consilier local. Este cazul Şcolii “Duiliu Zamfirescu” Focşani, unde anul acesta au lipsit oficialităţile, cuvântul de deschidere fiind ţinut de directorul Petrică Moraru. Cuvântul acestuia a fost scurt, profesorul urându-le elevilor un “Bun venit!” în noul an şcolar. A fost anunţată echipa de cadre didactice, în mare identică cu cea din anul precedent, şi a fost invitat să le vorbească celor mică reprezentantul Jandarmeriei, instituţie care asigură paza unităţii pe timp de zi. Elevii au fost invitaţi apoi în clase, însoţiţi de învăţători şi diriginţi. Aşa cum era de aşteptat, cei mai emoţionaţi au fost proapeţii şcolărei care şi-au cunoscut noii colegi şi învăţătorii. Picii au fost primiţi în clase cu câte un pliant cu disciplinele pe care le vor studia în noul an şcolar, caiete speciale şi câte o ... ciocolăţică. După ce s-a strigat catalogul şi şi-au admirat noua clasă, copiii au plecat spre case, urmând ca astăzi să revină la şcoală unde vor intra în programul şcolar propriu-zis. 

 Neajunsuri din prima zi

 

Cu toate că prima zi de şcoală a lăsat, în mare parte, impresii frumoase, sunt şi elevi care au plecat spre case dezamăgiţi. Unii nu au primit manuale pentru că “doamna” nu a avut suficiente pentru toată lumea, iar alţii, îndeosebi în mediul rural, se tem să utilizeze toaleta şcolii a cărei duşumea pare să cedeze la primul pas. La Slobozia Bradului, unde focarul de hepatită A izbucnit în vară nu a fost stins, prima zi de şcoală a însemnat şi vizita inspectorilor de la Sanepid, care au controlat, împreună cu medicul din localitate, fiecare elev în parte. Aici unitatea de învăţământ a luat măsuri pentru a limita extinderea focarului, de la spălarea pe mâini a elevilor la intrarea în şcoală până la bandajarea clanţelor de la uşile de clasă cu tifon îmbibat în cloramină, substanţa care omoară virusul hepatic.
 

“Clădirea grădiniţei e bună de muzeu”

Părinţii preşcolarilor din Paltin s-au arătat indignaţi de condiţiile pe care vor fi nevoiţi să le îndure copiii lor în noul an şcolar. “Clădirea este foarte veche, acoperişul nu a fost refăcut şi nu prezintă siguranţă. Toaleta este undeva în  curte, iar copiii se tem să meargă acolo. Nici curtea nu e sigură, fiind plină de tot felul de fiare”, ne-a sesizat un localnic. Directorul Şcolii Paltin, care are în subordine şi grădiniţa, a confirmat vechimea clădirii, dar susţine că nu există alte spaţii în care unitatea de învăţământ preşcolar ar putea să funcţioneze. “E o problemă veche. Grădiniţa se află prinsă într-un program european PRET şi ar fi trebuit demolată în urmă cu doi ani şi construită alta, cu două săli de grupă. Clădirea este fosta Şcoală “Spiru Haret”, bună de muzeu.  Într-adevăr, toaleta se află în curte, dar nu avem alte spaţii în care am putea muta grădiniţa”, ne-a declarat directorul Şcolii Paltin, Ionel Tătaru.

Copiii de clasa pregătitoare, întorşi la grădiniţă

Deschiderea anului şcolar a debutat cu nemulţumiri şi la Răstoaca unde copiii de grupă pregătitoare au fost întorşi la grădiniţă. Şi asta deoarece unitatea de învăţământ nu a mai dorit formarea clasei pregătitoare, din cauza numărului mic de copii înscrişi, iar decizia pe care a luat-o îi dezavantajează atât pe copii cât şi pe părinţi. “Copilul a fost întors în grupa mare la grădiniţă, iar acest lucru va conduce la situaţia în care va avea 8 ani şi jumătate în clasa I. Nu este normal, atâta vreme cât alţi copii sunt în clasa a II-a la această vârstă”, ne-a declarat o rudă unui copil din Răstoaca. Mai mult, reprezentanţii şcolii le-ar fi comunicat părinţilor că nu îi interesează pe ei dacă aceşti copii vor “pleaca la gimnaziu cu mustăţi”.

Manuale noi, pentru numai 5% dintre elevi

Ieri în mai toate şcolile au fost distribuite manualele şcolare. Pentru că nu toţi elevii au primit manuale, părinţii au sesizat la ZdV această situaţie. În  unele licee, un manual va fi împărţit de trei elevi, după cum ni s-a semnalat. Elevii spun că este mai scump să copieze cărţile, aşa că şi-au rugat părinţii să le cumpere. De la Inspectoratul Şcolar am aflat că numai 5% dintre elevi primesc anul acesta manuale noi. Pentru restul, sunt recondiţionate cele vechi. Excepţie fac elevii clasei I pentru care există manuale pentru fiecare elev vrâncean. Cum a fost gândit acest procent? Ministerul Educaţiei a alocat judeţului o anumită sumă de bani pe care Inspectoratul Şcolar a împărţit-o după cum a considerat că este necesar şi după comenzile primite din şcoli. Astfel, s-au comandat manualele pentru clasa I (100%), pe care elevii le-au şi primit, iar pentru celelalte clase comenzile s-au făcut în proporţie de aproximativ 5% pentru fiecare nivel. Având în vedere că manualele din acest an sunt identice cu cele din anii anteriori, oficialii IŞJ sunt de părere că şcolile ar trebui să deţină manuae pentru toţi elevii. “Dacă sunt şcoli care nu au manuale pentru toţi elevii, mai ales pentru cei din clasele IV- X, acestea trebuie să se adreseze Inspectoratului Şcolar”, ne-a precizat Maricica Gheorghiţă, şefa depozitului de manuale al IŞJ. Doar elevii de clasa a III-a nu au primit manuale, acestea urmând să sosească mai târziu, din cauza licitaţiei contestate. Astfel că, “toţi elevii de clasa a III-a vor avea la dispoziţie manualele retipărite, clasice, până în momentul în care vor intra toate manualele digitale”, după cum a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acestea sunt doar câteva dintre problemele de început de an şcolar. De astăzi elevii şi profesorii îşi încep programul propriu-zis, iar problemele din sistem vor ieşi la iveală mai acut decât până acum. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cunoscator, acum 3139 zile, 22 ore, 9 minute, 46 secunde
La Rastoaca nu s-a infiintat clasa pregatitoare deoarece au ramas inscrisi doar 7 copii si legea interzice acest lucru. Situatia a fost prezentata la ISJ la timpul potrivit .Daca va respectati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.