Educație

Arhiepiscopia minte, jigneşte şi denigrează ca la uşa cortului

Mihai Boicu
15 sep 2015 3432 vizualizări
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au atins o nouă culme a ipocriziei, răutăţii şi nesimţirii după ce au interzis unui colaborator al Ziarului de Vrancea să meargă în pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop.

Puşi faţă în faţă cu această interdicţie, confirmată de angajaţii Centrului de Pelerinaj, reacţia a fost una virulentă şi plină de venin.  Ziarul de Vrancea a publicat materialul publicistului Corneliu Stanciu, sub semnătura Silviei Vrînceanu, după ce a verificat informaţiile prezentate de acesta. A reieşit că publicarea cu regularitate de către autor a unor materiale la “Pagina cititorilor” i-a atras acestuia introducerea pe o aşa zisă “listă neagră”. Menţionăm că publicistul nu este angajat al Ziarului de Vrancea, ci colaborator voluntar, iar “Pagina cititorilor” este dechisă cititorilor care vor să îşi publice opiniile sau diverse articole şi luări de poziţie în cotidianul nostru. Scrierile lui Corneliu Stanciu nu au avut nici măcar vreo legătură cu Biserica. Reacţia Arhiescopiei este una în tonul celor din ultima vreme: aproape că nu este frază din comunicatul de presă dat publicităţii care să nu fie plină de minciuni, jigniri şi denigrări. În mintea mai marilor Bisericii de la Buzău, Ziarul de Vrancea ar fi căzut la o înţelegere cu publicistul pentru a denigra Arhiepiscopia. Iar Corneliu Stanciu ar fi vrut să meargă în pelerinaj cu o echipă de filmare, prin care să minimalizeze ce se întâmplă la Mănăstirea Prislop. Dacă tot lansează o miciună cât ei de mare, reprezentanţii Arhiepiscopiei ar fi trebuit măcar să o întemeieze pe o fărâmă de adevăr, ca să aibă cât de cât credibilitate. Îi informăm noi că publicistul este o persoană ajunsă la o vârstă venerabilă, care nu a documentat şi redactat articole pentru Ziarul de Vrancea şi căruia i-ar fi fost, practic, imposibil să meargă cu o echipă de filmare să realizeze reportajul pe care îl invocă Arhiepiscopia. Şi o altă chestiune, ce ţine de domeniul logicii: Ziarul de Vrancea nu este pur şi simplu interesat de "fenomenul" Arsenie Boca şi de ceea ce se întâmplă la Mănăstirea Prislop, pentru că activitatea sa de informare se limitează în general la judeţul Vrancea. Cotidianul nostru a cuprins în paginile sale atât articole mai puţin favorabile despre Arhiespicopie, dar şi unele favorabile, în funcţie de situaţia despre care a relatat. Conducerea Arhiepiscopiei nu acceptă sub nicio formă articolele în care nu este lăudată, ajungând să atace presa chiar şi pentru prezentarea informaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor. În continuare, nu sperăm în nicio schimbare de atitudine a reprezentanţilor Arhiepiscopiei. Aceştia sunt pur şi simplu “bătuţi în cap” şi nu vor decât să fie tămâiaţi, indiferent de ce fac. Rolul presei nu este acesta şi nu au decât să se laude singuri. Ziarul de Vrancea are experienţa convieţurii cu Marian Oprişan, un alt om care nu acceptă decât laudele în stil ceauşist, iar comportamentul demn de Evul Mediu al Arhiepiscopiei nu ne mai uimeşte. Doar ne întristează. 


Ziarul de Vrancea întoarce şi celălalt obraz

Chiar în Ziua Înălţării Sfintei Cruci, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei ne-a trimis următorul drept la replică, ofensator şi obraznic la adresa Ziarului de Vrancea şi a jurnaliştilor şi colaboratorilor săi, pe care îl publicăm integral.
AM CITIT ŞI NU NE-AM CRUCIT!
... mai ales că semnatarul articolului intitulat "Citiţi şi vă cruciţi! Arhiepiscopia a decis: colaboratorii ZdV nu au voie în pelerinaj la părintele Arsenie Boca" – apărut, sâmbătă, 12 septembrie 2015, pe site-ul publicaţiei Ziarul de Vrancea – este acelaşi personaj herostratian (Herostrat – personaj obscur din antichitate, care a incendiat templul Artemidei din Efes - n.r.), incapabil să se afirme prin lucruri de valoare, motiv pentru care a acceptat oferta conducerii ziarului amintit mai sus, de a ataca în mod repetat Biserica Ortodoxă Română, prin dezinformări şi interpretarea tendenţioasă a diferitelor evenimente bisericeşti. Desigur, aceasta trădează, în primul rând ignoranţă şi neputinţa de a înţelege modul în care funcţionează o instituţie bisericească superioară. Ne aşteptam, însă, la articolul citat mai sus şi chiar intuiam cine îl va semna, după ameninţările adresate, telefonic, de către redactorul-şef al Ziarului de Vrancea, consilierului eparhial de la sectorul Comunicaţii media al Arhieiscopiei Buzăului şi Vrancei. Cunoscând politica anticlericală, de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române promovată de acest cotidian provincial – deservit de jurnalişti care nu respectă deontologia profesională – Arhiepiscopia îşi propusese să nu mai reacţioneze la articolele sale defăimătoare, întrucât slujbaşii ziarului cu pricina nu merită atenţia unei instituţii care s-a identificat, totdeauna, cu valorile perene şi idealurile poporului român, spre deosebire de efemerele asociaţii, fundaţii şi societăţi de presă, a căror apariţie, după 1990, este motivată strict de interese pecuniare şi de partid. Totuşi, de vreme ce autorii articolului respectiv insinuează că Centrul de pelerinaje s-ar călăuzi după unele principii discriminatorii, pentru corecta informare a cititorilor şi de dragul lor, se cuvine să facem câteva precizări:

a) Publicistul Corneliu Stanciu, luând legătura cu responsabilul Centrului de pelerinaje din Focşani, şi-a exprimat intenţia de a se înscrie într-o „excursie“ la Mănăstirea Prislop, împreună cu o echipă de filmare, cu scopul „de a face o investigaţie asupra «fenomenului Arsenie Boca»“. Dacă nu ar fi făcut această precizare, Domnia sa putea fi trecut în rândul pelerinilor, ca oricare altă persoană. Dezvăluindu-şi, însă, motivul pentru care dorea să ajungă la Mănăstirea Prislop, solicitantul nu putea primi un alt răspuns decât cel transmis de către directorul Centrului de Pelerinaje din Buzău, Dl Valentin Banu, şi anume că intenţia Domniei sale nu coincide cu scopul pelerinajului; dacă doreşte să facă investigaţii jurnalistice asupra unui eveniment bisericesc – pe care să-l minimalizeze sau să-l denigreze, ulterior – aceasta să o facă pe cont propriu sau apelând la serviciile unei agenţii de turism. Biserica Ortodoxă Română a înfiinţat centrele de pelerinaje, în scopuri social-misionare, nicidecum să faciliteze acţiunile dubioase ale unor persoane sau instituţii media. De aceea, când a aflat că Dl Stanciu este şi colaborator al Ziarului de Vrancea – publicaţie deja cunoscută pentru atitudinea sa ostilă la adresa Bisericii – dl Banu a afirmat, pe bună dreptate, că nu vede vreo compatibilitate între calitatea de angajat sau colaborator al acestui ziar şi statutul de pelerin. În sensul religios al cuvântului – universal valabil – a fi pelerin înseamnă să fii un om credincios, evlavios, smerit, ascultător faţă de Biserică şi de slujitorii ei (ierarhi şi preoţi), conştient de neputinţele şi starea ta de păcătoşenie, motiv pentru care îţi propui, din când în când, să vizitezi locurile sfinte pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor.

b) Atunci când „îşi selectează clienţii“, Centrul de Pelerinaje o face din motive de prudenţă, pentru a nu compromite scopul în sine al pelerinajului, pe parcursul căruia credincioşii se roagă şi beneficiază de asistenţa duhovnicească a unui preot. Tocmai de aceea, Arhiepiscopia a recomandat responsabililor celor două centre de pelerinaje să coopereze, în primul rând, cu preoţii de parohie, când se organizează un pelerinaj, în ţară sau peste hotare. Aşadar, nu există vreo „listă neagră“ cu jurnaliştii de la ZdV, cărora să li se refuze a priori anumite servicii religioase; totuşi, dacă au ajuns să-şi închipuie aşa ceva, înseamnă că au ce să-şi reproşeze. Le reamintim şi domniilor lor că Biserica Ortodoxă îi iartă pe toţi, chiar şi pe jurnaliştii care, în numele libertăţii de exprimare, consideră că ar avea dreptul să o denigreze, transmiţând publicului cititor tot felul de inepţii şi neadevăruri, fără a da socoteală cuiva. Pentru a fi iertat, însă, este nevoie de pocăinţă. Precizăm, la rândul nostru, că şi Biserica Ortodoxă are libertatea de a interzice şi limita accesul intruşilor de tot felul în activităţile sale specifice, atunci când depistează intenţiile ascunse ale acestora şi care sunt, în mod evident, contrare rânduielilor noastre bisericeşti.
În concluzie, putem spune că semnatara articolului care a generat aceste precizări – pe lângă comentariile sui generis ce nu-i fac deloc cinste – omite, cu bună ştiinţă, adevărul despre intenţia reală a publicistului Corneliu Stanciu. De aceea, Arhiepiscopia a dorit să aducă la cunoştinţa cititorilor motivul pentru care i-a fost refuzată înscrierea pe lista pelerinilor pentru Mănăstirea Prislop.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei


Nota Redacţiei: Convorbirea purtată de reporterul ZdV cu consilierul eparhial de la sectorul Comunicaţii media al Arhieiscopiei Buzăului şi Vrancei, domnul Dragoş Olteanu, a fost înregistrată şi constituie proba certă că nu conţine niciun fel de ameninţări sau limbaj agresiv la adresa acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
mishu, acum 1428 zile, 9 ore, 34 minute, 52 secunde
Hai sa nu plecam de la efect, hai sa plecam de la cauza. imi pun intrebarea: de ce ai vrut sa te duci in pelerinaj prin institutia pe care o critici ? eu cred ca ai vrut sa vezi cum se desfasoara un citeste integral
EPISCOPIE DE VRANCEA, acum 1434 zile, 22 ore, 2 minute, 3 secunde
UN MOTIV ÎN PLUS - EPISCOPIE DE VRANCEA http://www.petitieonline.com/episcopia_vrancei
, acum 1435 zile, 4 ore, 16 minute, 32 secunde
De sute de ani, dupa rinduiala bisericeasca oamenii fac matanii in genunchi, in fata preotului. Gestul de plecaciune a unei multimii in fata unui om, sugereaza o relatie de supunere fara drept de citeste integral
vali, acum 1435 zile, 5 ore, 8 minute, 10 secunde
http://www.basilicatravel.ro/intelesul-pelerinajului.html Pe situl de pelerinaje al Patriarhiei gasim urmatoarea prezentare a pelerinajului : Un teolog apusean descrie participarea oamenilor intr-un citeste integral
valy, acum 1435 zile, 5 ore, 24 minute, 43 secunde
http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=500&page=3 Este evident ca Dumnezeu cunoaste toate, stie de caderile oamenilor si le permite (libertatea este un atribut al chipului divin din citeste integral
valy, acum 1435 zile, 5 ore, 28 minute, 24 secunde
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/10/de-ce-avem-conducatori-tiranici-si-episcopi-nevrednici-raspunsul-categoric-de-la-duhul-sfant-%E2%80%9Efiindca-nu-am-gasit-altii-mai-rai%E2%80%9D/Iata citeste integral
valy, acum 1435 zile, 5 ore, 33 minute, 7 secunde
http://www.basilicatravel.ro/intelesul-pelerinajului.html Pe situl de pelerinaje al Patriarhiei gasim urmatoarea prezentare a pelerinajului : Un teolog apusean descrie participarea oamenilor intr-un citeste integral
, acum 1435 zile, 6 ore, 51 minute, 44 secunde
Parca este prima data cand minte. Cu preotul Vatra cum a mintit?
Dinu, acum 1435 zile, 9 ore, 48 minute, 4 secunde
Pentru o mai buna dovada, ati putea pune pe site si inregistrarea audio de care faceti referire la finalul articolului. Sa auda toata lumea cum minte Arhiepiscopia!
Epifanie, acum 1435 zile, 10 ore, 3 minute, 13 secunde
(CENZURAT) ce sunteti! Ati facut centrele alea de pelerinaje nu ca sa veniti in ajutorul oamenilor ci sa le luati bani aproape dublu pentru un pelerinaj. Sa te manance iadul, C*******! (CENZURAT) citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.