Educație

Reţea de colaborare între instituţii în vederea sprijinirii romilor

Ziarul de Vrancea
28 aug 2015 251 vizualizări
CJRAE vrea să realizeze studii ştiinţifice în vederea identificării nevoilor populaţiei de etnie romă, pe baza cărora va fi elaborată o strategie de combatere a discriminării a acestei categorii de populaţie u “discriminarea îmbracă multe forme”, afirmă psihologul Liliana Jeny Mihai

Un proiect la finalul căruia se doreşte elaborarea unei strategii în vederea diminuării discriminării în randul populaţiei rome a fost lansat ieri la Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea. „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din judeţul Vrancea” este proiectul implementat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Vrancea împreună cu CJ şi Intercultural Iceland, o organizaţie nonguvernamentală din Islanda. Proiectul, care se va derula pană în luna aprilie a anului viitor, vizează stimularea cooperării entităţilor publice şi private prin sprijinirea măsurilor care au în vedere îmbunătăţirea accesului la servicii publice, educaţie şi formare, constituirea de reţele de schimb de experienţă şi includerea societăţii civile în procesul de decizie. Activităţile din cadrul acestui proiect se vor desfăşura în 15 localităţi vrancene în care majoritatea populaţiei este de etnie romă, dar şi în localităţi în care populaţia romă este în proporţie de 5%. “Spre deosebire de alte proiecte, în acest proiect grupul ţintă suntem noi şi e vorba de a face noi primii paşi în vederea incluziunii sociale. Dacă pană acum populaţia romă era cea căreia, prin proiecte, i se oferea ocazia să facă primii paşi, de data aceasta noi trebuie să ne deschidem, să oferim la nivel de atitudine, de mentalitate dar şi de politici sociale, tocmai pentru a le faciliza această incluziune şi integrare,” a precizat managerul acestui proiect, directoarea CJARAE, Liliana Jeny Mihai. Potrivit acesteia, activităţile vor consta în analize ştiinţifice şi studii, campanii de informare şi conştientizare, activităţi de tip reţea, instruiri sau activităţi de formare, dezvoltarea şi testarea de politici, strategii publice. Toate activităţile din cadrul acestui proiect, aşa cum au comunicat reprezentanţii CJRAE, vor avea ca scop constituirea unei reţele de colaborare între instituţii, care să corespundă nevoilor populaţiei rome.

“Discriminarea îmbracă multe forme”

Proiectul prevede elaborarea şi testarea a unei strategii şi a unui plan de acţiune pentru combaterea inegalităţii, discriminării şi marginalizării populaţiei rome, stabilirea şi asigurarea funcţionării optime pe perioada de implementare şi sustenabilitate a trei reţele de schimb şi transfer de bune practici între reprezentanţii autorităţilor locale, unităţilor şcolare, reprezentanţii serviciilor publice şi ONG-urilor, populaţiei rome. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea competenţelor şi expertizei a 150 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, 300 de profesionişti implicaţi în domeniul incluziunii sociale, 20 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi 30 de reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă şi dezvoltarea abilităţilor de integrare socială a 400 de persoane din grupurile vulnerabile. “Identificăm prin studii şi cercetări ştiinţifice nevoile comunităţii rome şi aceste nevoi le vedem din perspectiva serviciilor pe care noi ar trebui să le oferim reprezentanţilor grupurilor dezavantajate. Folosim cuvinte mari ca discrimare şi egalitate de şanse, dar noi ştim că în activitatea de zi cu zi discriminarea îmbracă multe forme. Este nevoie de instituţii publice pentru a şti cum procedezi, la cine să apelezi. Discriminarea înseamnă de la a aşeza copilul în bancă singur la a aştepta două ore fără să fi băgat în seamă într-o instituţie publică. Tocmai asta ne dorim noi, reprezentanţii autorităţilor locale, avand la bază o procedură fundamentată ştiinţific, să ştim ce avem de făcut, ce trebuie făcut, ce putem face astfel încat să reducem contextele discriminatorii în ceea ce priveşte situaţiile discriminatorii în care se pot afla reprezentanţii populaţiei rome” , a mai precizat la conferinţa de lansare Liliana Jeny Mihai. Proiectul „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din judeţul Vrancea” este susţinut financiar prin programul RO10-CORAI, finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.  Valoarea lui este de 681.390 lei, din care 579.181,50 reprezintă grant SEE şi 102.208,50 cofinanţare publică. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.