Educație

Mausoleele din Vrancea, propuse pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO

Mihai Boicu
25 aug 2015 3035 vizualizări
Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani au fost reabilitate recent de Consiliul Judeţean Vrancea în cadrul proiectului “Drumul de glorie al armatei române”, finanţat de Uniunea Europeană. “Cred că este important că în România sunt monumente care sunt în patrimoniul mondial. Ultima tentativă de a include un monument în patrimoniul UNESCO nu a fost încununată de succes. Este vorba de Ansamblul de la Târgu Jiu, construit de Constantin Brâncuşi.

In ceea ce priveşte mausoleele din Vrancea consider că îndeplinesc condiţiile necesare pentru a intra în patrimoniul UNESCO”, a declarat Traian Negulescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, unde a prezentat un material în acest sens. Potrivit acestuia, demersurile trebuie începute de Consiliul Judeţean, printr-un proiect de hotărâre adoptat de consilierii judeţeni. Iniţiativa punerii în valoare în acest mod a mausoleelor vine în contextul în care peste doi ani se împlinesc 100 de ani de la luptele purtate în Primul Război Mondial.


Mausoleele ar îndeplini trei condiţii puse de UNESCO

Procedura de intrare pe lista UNESCO este una anevoioasă şi necesită îndeplinirea multor condiţii. Comitetul patrimonial Mondial UNESCO propune înscrierea bunului evaluat pe Lista patrimoniului Mondial în baza a zece criterii de selecţie. În urma evaluării, candidatura trebuie să îndeplinească cel puţin unul din cele zece criterii. Direcţia pentru Cultură Vrancea consideră că mausolele îndelinesc trei criterii din cele cerute: să etaleze o interdependenţă semnificativă a valorilor umane, dintr-o anumită perioadă de timp sau dintr-o anumită regiune culturală a lumii cu privire la evoluţiile în domeniul arhitecturii sau tehnologicei, artei monumentale, urbanismului sau arhitecturii peisagistice; să poarte o mărturie unică sau cel puţin excepţională a unei tradiţii culturale a unei civilizaţii, prezente sau trecute; să fie un tip excepţional de clădire, ansamblul arhitectural sau tehnologic, ori un pejsaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii. După adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean şi începerea demersurilor este nevoie de Decizia comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice prin care propune ca mausoleele eroilor să fie incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCU. Ulterior, statul român va solicita înscrierea mausoleelor eroilor în Lista Tentativă/Indicativă a României pentru UNESCU, etapă obligatorie în procesul de evaluare a candidaturii.

Mausoleul de la Mărăşeşti, unicat prin arhitectură şi proporţii

Mausoleul din Mărăşeşti este cel mai vizitat monument din judeţ

 

Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este printre cele importante monumente memorial – funerare din Europa, unicat atât prin valoarea sa arhitecturală, cât şi ca proporţii. A fost ridicată pe locul în care în vara anului 1917 s-a desfăşurat cea mai importantă ofensivă a Armatei Române în Primul Război Mondial. Mausoleul de la Mărăşeşti a fost inaugurat în septembrie 1938, în prezenţa Regelui Carola al II-lea şi a fost realizat după planurile arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu, fiind decorat cu basoreliefuri semnate de Cornel Medrea şi Ion Jalea. Cupola a fost pictată de pictorul Eduard Săulescu. Mausoleul este o construcţie cu o înălţime de 22 de metri, încadrată de mai multe terase dispuse simetric pe o lungime de 60 de metri, dominat de o cruce înaltă de peste trei metri, sprijinită pe un soclu încadrat de patru vulturi. Monumentul adăposteşte rămăşiţele a peste 5.000 de ostaşi.

Memoria câmpului istoric de la Mărăşti

Mausoleul Mărăşti a fost ridicat pe “Câmpul Istoric Mărăşti”, din Răcoasa

 Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost ridicat pe “Câmpul Istoric Mărăşti”, din Răcoasa. Construcţia acestuia a început în anul 1928 la iniţiativa Societăţii “Mărăşeşti”, după planurile arhitectului Pandele Şerbănescu şi a fost decorată cu sculpturile lui Aurel Bordenache. Mausoleul are două etaje subterane. La primul este amenajat un muzeu de arme, iar la cel de-al doilea se află criptele în care sunt depuse osemintele a peste 5.000 de ostaşi români, ruşi şi germani participanţi la Primul Război Mondial. Aici se află şi sarcofagul Mareşalului Averescu, comandantul Armatei a II-a Române şi a celorlalţi comandanţi ai armatei.

Mausoleul – cetate de la Soveja

 
Mausoleul din Focşani are o înfăţişare bizantină
Mausoleul Eroilor din Soveja a fost ridicat în satul Dragosloveni şi închinat memoriei ostaşilor români, ruşi, germani, austrieci şi unguri căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Monumentul a fost construit între anii 1923- 1928, la iniţiativa Societăţii văduvelor de război, cu sprijijul Societăţii “Cultul Eroilor” şi a comunităţii locale. Mausoleul are înfăţişarea unei cetăţi din piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă. Terenul, ridicat cu mult peste cota de nivel a şoselei de acces, amplifică caracteristicile arhitecturale şi pune în valoare monumentelor istorice. Construcţia Mausoleului de la Soveja a început în acelaşi timp cu a celui de la Mărăşeşti, după proiectul unui arhitect italian. Cel care a condus însă lucrările şi a dat viaţă acestui proiect a fost arhitecul George Cristinel, cel care a ridicat şi mausoleul de la Mărăşeşti.

Mausoleu bizantin la Focşani

Mausoleul din Focşani are o înfăţişare bizantină

Mausoleul Eroilor de la Focşani a fost ridicat începând cu anul 1927, la iniţiativa generalului Toma Lişcu şi a Societăţii “Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război”, pe locul în care a fost un lagăr de război. Monumentul a fost realizat după proiectul arhitectului State Baloşin şi a fost inspirat din arta bizantină. Lucrările au fost finalizate în anul 1931. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cristian, acum 3164 zile, 12 ore, 30 minute, 52 secunde
aceste monumente monumentale ar trebui sa le promovati mai des.le-am vazut pe toate si dupa parerea mea,chir merita !
cetateanu', acum 3164 zile, 14 ore, 2 minute, 30 secunde
Un lucru foarte bun.Va contribui si la dezvoltarea turismului Vrancean.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.