Educație

Zeci de absenţi la prima scrisă a Bacului de toamnă. Candidaţilor le-a picat nuvela

Ziarul de Vrancea
24 aug 2015 930 vizualizări
Absolvenţilor de liceu le-a picat nuvela la subiectul al III-lea, considerat cel mai dificil de abordat

Candidaţii la sesiunea de toamnă a examenului de Bacaluareat au susţinut ieri proba scrisă la limba şi literatura română. În Vrancea erau înscrişi la această probă 454 de candidaţi, fiind prezenţi 363. Nu a fost niciun eliminat, însă au absentat 91 de candidaţi. “Proba s-a desfăşurat fără probleme”, ne-a declarat inspectorul Ion Ionaşcu, preşedintele comisiei judeţene de examen. Desfăşurarea examenului de Bacalaureat a fost monitorizată de un reprezentant al Ministerului Educaţiei, Carmen Răileanu, care a mers în cele trei centre de examen stabilite la Colegiile “Edmond Nicolau”, “Gh. Asachi” şi “Valeriu D. Cotea” Focşani. Candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerinţele de pe foaia de examen. Absolvenţii de profil real al avut la primul subiect poezia “Dor căzut” de Nicolae Labiş, pe marginea căreia au avut de rezolvat o serie de cerinţe. La subiectul al II-lea candidaţii au avut de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa implicării tinerilor în activităţi umanitare, iar la subiectul al III-lea au avut de redactat un eseu de 600-900 cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată. Candidaţii de la profilul umanist au avut la primul subiect de rezolvat o serie de cerinţe pe marginea poeziei “Preludiu de toamnă” a lui Radu Stanca, iar la subiectul al II-lea de scris un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea cunoaşterii biografiei unei personalităţi culturale/ştiinţifice. La ultimul subiect candidaţii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Subiecte de dificultate medie

Subiectele nu au părut a pune în dificultate candidaţii. “Consider că a fost uşor. Am scris tot, însă nu ştiu cum se va nota”, ne-a declarat Florin Nicuţă, absolvent al Colegiului “Edmond Nicolau”. “Subiectele au fost aşa şi aşa, nici prea grele, dar nici foarte uşoare. Trebuia să înveţi”, ne-a spus şi Ionuţ Chiriac, absolvent al Colegiul Auto "Traian Vuia". Inspectorul de limba şi literatura română din cadrul IŞJ, Silvia Chelariu, consideră că subiectele au fost de dificultate medie, fără capcane pentru candidaţi. “Subiectele sunt de dificultate medie, respectă programa şcolară pentru examenul de bacalaureat, respectiv modelele elaborate şi postate pe site-ul Ministerului Educaţiei în toamna anului trecut. Cerinţele au fost clar formulate şi nu pot pune probleme de interpretare greşită”, ne-a declarat Silvia Chelariu. Tezele candidaţilor vor fi evaluate, asemeni primei sesiune a examenului de maturitate, într-un alt judeţ, Vrancea fiind la rândul său centru de evaluare pentru tezele candidaţilor dintr-un judeţ vecin. Următoarea probă a examenului de Bacalaureat este cea obligatorie a profilului care va fi susţinută miercuri, 26 august. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.