Educație

Transferurile de la clasa a IX-a din ultimii 5 ani, verificate de Ministerul Educaţiei

Ziarul de Vrancea
18 aug 2015 2022 vizualizări
Printre judeţele verificate se află şi Vrancea

Transferurile ilegale de după repartiţia computerizată la liceu din acest an zguduie învăţământul românesc. Ministerul Educaţiei a decis anularea a peste 300 de transferuri în judeţul Suceava şi desfacerea contractelor de muncă ale celor vinovaţi. Corpul de Control al Ministerului Educaţiei desfăşoară de săptămâna trecută o anchetă în mai multe judeţe unde se suspectează fentarea legii de către sute de părinţi, ajutaţi de unii inspectori şcolari pentru a-şi muta copiii de la liceele unde au fost repartizaţi la licee mai bune, dar pentru care nu aveau medii corespunzătoare. Oficialii din minister au suspiciuni că tocmai au descoperit o practică la nivel naţional prin care s-a fentat repartizarea computerizată ani la rând. De aceea au solicitat verificări la toate inspectoratele din ţară pe ultimii cinci ani, potrivit presei centrale.

Transferuri suspecte

Totul a plecat de la Suceava unde au fost aprobate, la începutul lunii, 386 de cereri de transfer ale unor absolvenţi de gimnaziu. Verificările Corpului de control au scos la iveală faptul că numai 54 dintre solicitări au avut aprobare legală. Reprezentanţii ministerului au anunţat că au început verificări şi în judeţele Bihor şi Neamţ, pentru ca în zilele următoare să verifice situaţia transferurilor în judeţele Prahova şi Brăila. În vizorul MECŞ se mai află judeţele Mureş şi Constanţa, unde există câte 22, respectiv 18 cereri de transfer suspecte, potrivit secretarului de stat Vasile Şalaru. Printre judeţele verificate va fi şi Vrancea, potrivit secretarului de stat, unde anul acesta au fost depuse 18 cereri de transfer, dintre care au fost aprobate 17. “Am cerut verificări pe ultimii cinci ani pentru toate judeţele din ţară. Noi, ca minister, nu-i mai putem sancţiona retroactiv, dar pot intra pe mâna organelor de cercetare penală. Dacă găsim nereguli, voi propune interzicerea gradaţiilor de merit şi accederea la funcţii de conducere în cazul persoanelor responsabile”, a declarat, pentru ziarul Adevărul, oficialul din Ministerul Educaţiei.

18 cereri de transfer la Vrancea, 17 aprobate

Oficialii IŞJ Vrancea nu au fost anunţaţi de vreun control în acest sens, însă susţin că nu se tem atâta vreme cât transferurile au fost soluţionate conform metodologiei. 18 absolvenţi de gimnaziu au solicitat comisiei judeţene de admitere în învăţământul liceal, după repartiţia computerizată, schimbarea specializării, fiind soluţionate pozitiv 17 cereri. Astfel, patru elevi care au fraţi gemeni au solicitat schimbarea specializării la o alta mai bine cotată, la care au fost admişi fraţii lor, pentru a învăţa în aceeaşi clasă, iar alţi doi elevi au cerut să înveţe la licee mai apropiate de domiciliu. Cinci elevi au fost repartizaţi la alte specializări decât cele dorite, ca urmare a evaluării incorecte a şanselor de a fi admişi la specializarea şi liceul dorite. Cum aveau mediile care permiteau transferul, cererile lor au fost soluţionate favorabil. Singura solicitare nesoluţionată este a unui elev admis la Colegiul “Unirea”, cu media 9,66, şi care ar fi dorit schimbarea specializării la Ştiinţele naturii, unde ultima medie de admitere a fost 9,67.

Transferuri sub semnul întrebării la CNC

Corpul de Control al MECŞ ar putea verifica şi transferurile aprobate în primăvara anului 2013 de către IŞJ Vrancea când trei elevi care au obţinut note de 3,20 sau 5 la matematică, la evaluarea naţională din 2012, au intrat la Colegiul “Cuza”, graţie aprobării CA-ului IŞJ, care a considerat cazurile drept speciale. Elevii care au intrat astfel pe uşa din dos la unul dintre cele mai râvnite colegii din Vrancea sunt copiii unor afacerişti sau politicieni locali. Despre aceste transferuri ZdV a scris la vremea respectivă pe larg, mai ales că CA-ul Colegiului “Cuza” s-a opus acestor transferuri din cauza notelor foarte mici ale elevilor. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.