Educație

Dacă ai terminat liceul şi vrei bani de la stat, iată ce trebuie să ştii!

Aurelian Ivan
10 aug 2015 2396 vizualizări
Mai ai timp să îţi depui documentele pentru şomaj sau pentru căutarea unui loc de muncă u cei care nu au reuşit să-şi găsescă un job după terminarea şcolii au parte de indemnizaţie de 250 de lei pe lună, timp de şase luni

Dăcă eşti absolvent de liceu trebuie să ştii că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) oferă servicii tinerilor care se înregistrează, în termen de 60 de zile de la absolvire, la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea. Pentru înregistrare, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:
1. actul de identitate, în original şi copie;
2. adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
3. actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.
Ca urmare a înregistrării la AJOFM, absolvenţii vor beneficia de: Informare şi consiliere profesională, medierea muncii-punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor, precum şi formare profesională, prin care se  asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.
Despre  indemnizaţia de şomaj
Absolvenţii, care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Aceasta se acordă timp de şase luni şi este de 250 lei.

Completare veniturilor salariale

Absolvenţii, înregistraţi la AJOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajării.

Prime de mobilitate

Absolvenţii  care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare. Statul oferă celor care îşi găsesc de lucru în astfel de condiţii şi primă de instalare. "Absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referină în vigoare la data instalării", anunţă cei de la Forţele de Muncă. Trebuie să se ştie că atât prima de încadrare, cat şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă încetează raporturile de muncă din motive imputabile lui într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă. Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la Agenţia Judeţană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea (www.vrancea.anofm.ro). (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.