Educație

Pregătirea la biserică: Un triunghi echilateral cu rezultate de excepţie

Ziarul de Vrancea
9 aug 2015 3444 vizualizări
Zeci de elevi de la toate liceele din Focşani, care s-au pregătit la biserică pentru examenul de Bacalaureat, sunt acum studenţi la cele mai ravnite facultăţi din ţară u opt lucrări perfecte au fost realizate de elevii care au păşit cu sfială în casa Domnului, în urmă cu cateva luni, pentru a scrie la tablă u rezultatele proiectului “O şansă pentru fiecare” sunt tot mai bune de la an la an

Poate că puţini ar fi crezut în urmă cu trei ani, cand într-o micuţă biserică din Focşani lua naştere un proiect măreţ, iniţiat de caţiva oameni inimoşi şi ambiţioşi, că astăzi vom vorbi despre zeci de studenţi la cele mai apreciate facultăţi din ţară, admişi printre primii la locurile bugetate, plecaţi tocmai de aici. 43 de elevi de clasa a XII-a de la toate liceele din Focşani au fost pregătiţi anul acesta gratuit, în cadrul unui proiect educaţional unic, menit să vină în sprijinul unor tineri care aveau nevoie de ajutor pentru a-şi crea un drum solid în viaţă. Intitulat sugestiv “O şansă pentru fiecare”, proiectul iniţiat de preotul Ionel Vrîncianu de la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi pus în practică de inimoasa Mihaela Tătaru, se laudă cu rezultate de excepţie. Dacă în primul an al derulării lui a fost obţinută o notă de 10 la examenul de Bacalaureat de către elevii care erau pregătiţi atunci aici, anul trecut numărul notelor maxime a ajuns la patru. Anul acesta numărul notelor de 10 obţinute de elevi s-a dublat, ajungand la opt, demonstrand astfel că cei care au călcat pragul bisericii de lemn de pe Bulevardul Bucureşti din Focşani au tratat cu maximă seriozitate orele de pregătire. “Proiectul s-a născut din constatarea tristă că generaţia actuală este deseori confuză din punct de vedere moral şi nepregătită pentru viaţă. De aceea, ne-am străduit nu numai să-i pregătim pentru examenul de maturitate pe elevi ci, prin activităţi variate, să le dezvoltăm personalitatea, omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni. Tinerele vlăstare au căpătat astfel o mică zestre spirituală, iar noi, cei care le-am format-o, ne-am împlinit o nevoie sufletească: aceea de a ajuta semenul să-şi găsească în viaţă un drum drept şi luminos“, a precizat la ora bilanţului Mihaela Tătaru, coordonatoarea proiectului.

“Un vis începe cu un profesor care crede în tine“

Elevii cu mediile cele mai mari au fost premiaţi, sambătă, în micuţa biserică în care aceştia s-au pregătit pentru examenul pe care l-au susţinut cu succes şi au vorbit despre reuşitele la facultăţile pe care le vor urma din toamnă. “Un vechi proverb spune că un vis începe cu un profesor care crede în tine, în capacităţile şi potenţialul tău, ori eu asta am simţit imediat după ce am păşit pragul acestei sfinte biserici. Am simţit bucuria şi căldura doamnelor profesoare de a sădi în noi dorinţa de a învăţa şi de a reuşi iar după cum vedeţi am reuşit şi am intrat la facultatea la care am dorit,” a precizat  Robert Voicu, şeful promoţiei din acest an, care a obţinut la Bacalaureat două note de 10, în final avand media 9,92. Alsolvent al Liceului Pedagogic “Spiru Haret”, acesta a fost admis la Facultatea de limbă şi literatură străină din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia filologie, specializarea rusă-germană. Unirista Alexandra Tudor Bezea a încheiat Bacalaureatul cu media 9,85, studiind din toamnă chineză-engleză în cadrul Universităţii din Cluj. O medie foarte bună a obţinut şi Luana Galoiu, 9,76, absolventă a Liceului Pedagogic, în prezent admisă la Facultatea de drept din Iaşi. Notele de 10, pe discipline, au fost obţinute de Alexandru Tănasă, Valentina Daniela Riciu, Andreea Elena Dogaru, Luana Galoiu, Alexandra Bezea Tudor şi Robert Voicu, ultimii doi exceland la cate două discipline. Printre cei care au susţinut cu succes Bacalaureatul se află şi Iulian Dima, militar în cadrul Brigăzii 282 Mecanizate şi care avea nevoie de o notă mare la matematică. După două încercări nereuşite, acesta a fost încurajat şi ajutat de cadrele didactice şi a obţinut în final nota 8,70.

“Tot ce scriem pe tablă trebuie să scriem şi la teză”

Rezultatele acestora şi a colegilor lor nu ar fi fost posibile fără sprijinul necondiţioant al celor cinci cadre didactice care şi-au pus toată ştiinţa şi răbdarea în slujba acestor tineri: Gherghina Felea – matematică, Elena Manole – limba romană, Constanţa Giurcan – istorie, Aneta Popa – geografie şi Virgil Lovin – biologie. Timp de mai bine de jumătate de an aceştia şi-au dat întalnire cu elevii, în cadrul cu o mare încărcătură spirituală pe care l-a oferit biserica, şi, timp de cate două sau trei ore pe zi, au pătruns cotloanele neştiute ale disciplinelor. “La început erau puţini debusolaţi, dar s-au obişnuit cu ideea că tot ce scriem pe tablă trebuie să scriem şi la teză şi tot ce le dau să revadă şi să mai rezolve o dată. Am avut elevi care au venit de la diverse licee şi fiecare era cu personalitatea şi particularitatea lui. Au crezut că aici se face ceva mai sumar şi nu prea ştiau ce vor. Unii aveau medii modeste la matematică, iar cand au început să obţină note de 8 şi 9 în lucrări şi teze au fost foarte fericiţi. Unii dintre ei au ajuns să fie studenţi la Politehnică. Nu m-a surprins deloc evoluţia lor.  Aceşti tineri mi-au dăruit multă energie, iar faptul că orele s-au desfăşurat în acest sfant lăcaş ne-a ajutat foarte mult. Copiii intrau aici cu foartă multă evlavie şi erau foarte atenţi“, ne-a spus profesoara de matematică Gherghina Felea, una dintre cele mai vechi voluntare în acest proiect, alături de profesoara de istorie Constanţa Giurcan.

“Ne-am simţit binecuvantaţi aici”

Nouă în acest proiect, profesoara de limba romană Elena Manole (fostă Mateiu) a lucrat cu elevii pe grupe, ca urmare a numărului mare de solicitanţi.  “Cei care aveau nevoie de pregătire suplimentară veneau cu o oră mai devreme şi lucram trei ore în loc de două. Mulţumirea este enormă, copiii sunt extraordinari şi au avut note foarte bune: doi de 10 şi multe note peste 9,50. Sunt copii deschişi, calzi şi cred că mediul din biserică i-a ajutat foarte mult. Ne-am simţit binecuvantaţi aici,” a precizat profesoara.

Preotul Ionel Vrîncianu, alături de cadrele didactice şi o parte din elevii pregătiţi în Capela Militară

 

 

 

 

 

 

 Părintele Ionel Vrîncianu, iniţiatorul proiectului în urmă cu trei ani, consideră că exemplul dat de cadrele didactice tinerilor pe care i-au ajutat să-şi creioneze în drum în viaţă, va fi preluat de aceştia.

Tinerii care au făcut pregătire la biserică au fost admişi la facultăţi de top şi mulţumesc profesorilor pentru ajutor

 “Aceşti tineri au căpătat încredere în ei, au obţinut rezultate foarte bune şi au reuşit la facultăţile pe care şi le-au dorit. E foarte important că cineva i-a sprijinit, că cineva a dorit să-i ajute, că au fost oameni cărora le-a păsat, că i-a ajutat să capete încredere în ei. Ei au promis că şi ei în viaţă vor face la fel“, spune preotul militar.


 “Uneori simţi pur şi simplu nevoia să mulţumeşti cuiva pentru ce ai ajuns”

Proapăta studentă la chineză-engleză în cadrul Universităţii Cluj, Alexandra Tudor Bezea mărturiseşte că fără pregătirea din biserică nu s-ar fi găsit acum păşind pe un drum ce îi prevede un viitor luminos. “Am realizat că progresez în fiecare oră petrecută aici. Limba romană a fost punctul meu slab însă cu ajutorul d-nei profesoare de aici am reuşit să obţin o notă foarte bună care mi-a deschis un drum minunat: am dat la Cluj la litere şi am intrat la buget. Am luat 9,55 la romană, 10 la istorie şi 10 la geografie”, ne-a spus tanăra studentă. Andreea Bălan a fost admisă la Facultatea de geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea turism. Abia şi-a stăpanit emoţiile cand a dorit să le mulţumească dascălilor care i-au călăuzit paşii în lunile petrecute în faţa tablei din micuţa biserică din Focşani. “Generaţiile se succed cu o repeziciune năucitoare, dar anumite simţiri şi experienţe răman întipărite în adancul  nostru. Faţă de promotorii experienţelor care chiar ne-au trasat traiectoria în viaţă sau care au iniţiat sau definitivat personalitatea noastră, convulsivă uneori,  avem astăzi ganduri de cinste şi onoare. Şi cum toate lucrurile îşi au vremea lor, nădăjduim că grăunţii sădiţi în minte şi în sufletul nostru vor putea aduce laude iscusinţei maeştrilor noştri devenind miresme plăcute a muncii lor. De ce să mulţumeşti? Pentru că uneori simţi pur şi simplu nevoia să mulţumeşti cuiva pentru ce ai ajuns, pentru că nimeni nu ajunge undeva doar prin forţă proprie şi genialitate, ci trebuie să fie şi ajutat, inspirat, împins de la spate măcar o dată în viaţă. Întalneşti în viaţă oameni de care te legi dincolo de cuvinte, oameni care cred în tine şi te ajută să descoperi acea parte din tine de care tu nu eşti conştient “, a spus cu lacrimi în ochi Andreea Bălan.
 
Pregătirea la biserică: un triunghi echilateral

Întalnirea de sambătă s-a încheiat la Casa Rustic a familiei Nistoroiu, unde profesorii şi tinerii, de acum studenţi, şi-au promis că se vor revedea. Tot aici a fost anunţată şi lansarea, în curand, a site-ului proiectului “O şansă pentru fiecare”, site realizat de Radu Gabriel Ciocan, la randul lui beneficiar al pregătirii gratuite în biserică. Încercări de pregătire a elevilor pentru examenul de Bacalaureat au mai fost la alte biserici din Focşani, însă niciuna nu  a fost dusă pană la final. Proiectul iniţiat şi derulat la Capela Militară din Cartierul Sud al oraşului Focşani rămane unul de succes, mana de oameni care activează aici constituind secretul reuşitei acestuia. De altfel, proiectul a fost premiat în primăvara acestui an de către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei care i-a oferit Mihaelei Tătaru, coordonatorul “celui mai de succes proiect de pregătire complementară a liceenilor pentru bacalaureat şi admiterea la facultate, organizat la Unitatea Militară din Focşani, la iniţiativa preotului militar Ionel Vrînceanu”, distincţia eparhială „Episcopul Dionisie Romano”, cea mai înaltă distincţie acordată pentru educaţie de această instituţie. Iar dacă mai sunt persoane care nu cred în acest proiect, acestea ar trebui să mediteze la rezultatele acestor tineri care nu ar fi reuşit să păşească pe drumul pe care l-au dorit dacă nu ar existat ştiinţa, voinţa şi bunătatea voluntarilor din acest proiect. Pentru că, aşa cum spunea Mihaela Tătaru “aici este un tringhi care trebuie să fie echilateral: studiul individual, pregătirea la clasă şi pregătirea la biserică. Dacă toate acestea funcţionează, rezultatele sunt foarte bune”. (Mihaela VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 3153 zile, 11 ore, 41 minute, 22 secunde
Se vede dupa cum sunt imbracati ca nu sunt saracuti si nu au o situatie materiala precara. Tare mi-e teama ca aceast proiect n-a fost decat o combinatie prin care Biserica lui Daniel a mai jumulit citeste integral
Toma Necredinciosul, acum 3153 zile, 12 ore, 45 minute, 3 secunde
Ma uit la copii si recunosc cateva fete. Nu prea cred ca sunt copii cu o situatie materiala precara, ba unii sunt copii de patroni care se trag cu masini scumpe si-si fac vacante prin strainatate. S-a citeste integral
Remy, acum 3153 zile, 12 ore, 48 minute, 56 secunde
Bravo lor ... foarte frumoasa initiativa parintelui Vranceanu! Felicitari pentru articol
Mocanu Adrian, acum 3153 zile, 13 ore, 45 minute, 14 secunde
De ce este invocata biserica, de ce este invocat Dumnezeu, cand cei care au pus sufletul la acest proiect sunt oamenii, nu Dumnezeu, nu preotul, nu sfantul Sisoe, iar faptul ca pregatirea s-a produs citeste integral
Jesus, acum 3153 zile, 15 ore, 41 secunde
Bai frate, scrieti de parca le-ar fi dat meditatii Sfanta Treime in persoana. Elevii aia au fost pregatiti de niste profesori si e meritul lor si a lacestora ca au luat note mari.
anca, acum 3153 zile, 22 ore, 8 minute, 59 secunde
Foarte frumos! Felicitari tuturor,cu asemenea profesori si tineri,romania merge cu fruntea sus in lume.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.