Educație

Cod Galben şi în Vrancea: revin temperaturile caniculare

Raluca Manolache
5 aug 2015 1373 vizualizări
Doctorii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide

Meteorologii au emis ieri o atenţionare meteorologică de Cod Galben pentru 31 de judeţe, printre acestea regăsindu-se şi Vrancea. Atenţionarea de caniculă şi disconfort termic este valabilă pentru zilele de joi şi vineri. „Joi, 6 august şi vineri, 7 august, în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea sudică a Moldovei, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În după-amiaza zilei de miercuri, 5 august, local în sudul şi vestul ţării şi izolat în centru, disconfortul termic se va accentua şi local se vor înregistra temperaturi de 35...36 de grade”, au anunţat meteorologii. În aceste zile, nu trebuie să uităm de sfaturile medicilor. Doctorii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume zilnic lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. „Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, recomandă medicii. Nu trebuie să uităm nici de cei dragi pentru a evita tragediile. Trebuie să păstrăm contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi şi să ne interesăm de starea lor de sănătate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.