Educație

Voluntarul John Korst: Mai român decât românii

Ziarul de Vrancea
4 aug 2015 2873 vizualizări
Voluntarul american plănuieşte să stea o lună de zile în România pentru a conversa în limba engleză cu elevii de liceu interesaţi să-şi perfecţioneze cunoştinţele."Eu nu primesc nimic din chestia asta, poate doar o mică rază de soare. Iar dacă întâlnesc câţiva profesori şi elevi, poate îi fac ceva mai fericiţi”, ne spune americanul John El plănuieşte să rămână o lună aici, ca ajutor de profesor la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focşani.

Dacă încă mai există printre voi persoane care nu ştiu cine este John Korst, aflaţi că el este americanul, preşedinte al fundaţiei non-guvernamentale „A Thousand Books” (n.r. „O mie de cărţi”), care a strâns şi donat şaisprezece tone de cărţi în limba engleză mai multor şcoli şi biblioteci din ţară. Dintre toate oraşele unde au ajuns cărţile, el însuşi a spus că s-a ataşat emoţional de Focşani şi că doreşte să se întoarcă aici. „Am găsit un oarecare confort şi o familiaritate aici…” spune el. După generoasa donaţie din 2010, John Korst a rămas în relaţii bune cu focşănenii, iar în viitorul apropiat  vrea să ne ofere un ajutor pe care noi înşine, ca români, aparent nu ni-l putem oferi. Astfel că doreşte să se reîntoarcă la noi în toamnă, promovând acelaşi proiect cu cărţi din nou, însă cu ceva în plus.

"Cărţile încă sunt folositoare şi speciale”

Trăim nişte vremuri în care tehnologia monopolizează din ce în ce mai mult vieţile oamenilor, împiedicându-i să mai apeleze la metodele clasice (şi sigure!) de informare: cărţile. Acest lucru se întâmplă poate din cauza accesabilităţii mai rapide la diferite informaţii, însă totodată, conştient sau nu, mare parte din mass media globale normalizează folosirea acestor tehnologii moderne, prin renunţarea la tipărirea cărţilor, ziarelor, revistelor ş.a. Într-o discuţie cu John Korst, acesta ni s-a confesat spunând  că „Oamenii în general citesc din ce în ce mai puţine cărţi în vremurile noastre moderne. Preferă să se uite la videoclipuri sau să folosească E-books. Însă cărţile încă sunt folositoare şi speciale.” „Tehnologia se schimbă, la fel şi oamenii. Dar să ţii în mână o carte, să o miroşi, să o citeşti şi reciteşti, să absorbi aventura şi cunoaşterea din ea… cărţile încă sunt relevante!”, a continuat americanul.

Lecţia voluntariatului


De când am început să vorbim cu el, ne-am tot întrebat care este mecanismul din spatele motivaţiei sale de a pune pe picioare acest proiect colosal din nou. „Eu nu primesc nimic din chestia asta, poate doar o mică rază de soare. Iar dacă întâlnesc câţiva profesori şi elevi, poate îi fac ceva mai fericiţi”, ne-a spus el. Insistând pe motivul pentru care el face toate aceste lucruri, mi-a răspuns „Oamenii ar trebui să facă mereu ceva în afara vieţilor lor normale -poate nişte muncă de voluntariat. Unii oameni protestează pentru Roşia Montană sau pentru defrişarea pădurilor sau se înscriu în cluburi pentru a face proiecte ca să-şi ajute comunitatea. Acel lucru personal pentru mine pe care îl fac este acest proiect”, ne mai povesteşte John Korst.  Dar noi am simţit că este ceva mai mult de atât, aşa că, oarecum indiscret, l-am întrebat dacă există sau a existat cineva care l-a făcut să fie atras de ţara noastră. „Odată credeam că este cineva…dar nu…” a zis el, schimbând subiectul şi povestindu-ne într-un mod comic despre cât de mult îi plac covrigii.


Preţul unui astfel de proiect

Actualmente, John Korst a început din nou să strângă un număr impresionant de cărţi şi doreşte să ne facă o vizită în toamnă.Când va veni, el plănuieşte să rămână o lună aici, ca ajutor de profesor la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focşani, pentru că un vorbitor nativ de limbă engleză poate ajuta enorm nişte elevi care doresc să înveţe limba, aceştia fiind atenţi la pronunţia cuvintelor, la vocabularul folosit şi aşa mai departe.El este dispus să vorbească cu elevii mai multor licee despre sistemul educaţional american, despre viaţa în Statele Unite sau pur şi simplu despre engleză în general. Venirea lui aici este utilă tuturor tinerilor cu înclinaţii spre lingvistică, întâlnirile cu el fiind nişte experienţe cu adevărat culturale. Însă ca să îşi poată duce la bun sfârşit proiectul, John  Korst are nevoie şi de câteva fonduri. Graţie sponsorilor, Liceul Pedagogic, cu care va colabora, îi asigură cazare şi cele necesare traiului de zi cu zi, dar din pensia sa îi este greu să acopere diferenţa de costuri pentru biletele de avion din St. Luis, Missouri până în România.

Ajută şi tu!

Voluntarul american a pornit o campanie pe site-ul GoFundMe.com, prin care doreşte să strângă 2,500$ - banii de care are nevoie pentru biletele de avion, transportul miilor de cărţi şi preţurile pentru materialele pe care trebuie să le scoată la un copy center. Până acum el a strâns puţin peste 1,000$. Dacă îi susţineţi cauza,intraţi pe site-ul GoFundMe.com(/Tutor-for-Focsani) şi faceţi chiar şi cea mai mică donaţie pentru a-l ajuta să strângă banii mai repede şi să ne putem folosi de serviciile lui. John Korst este cu siguranţă un personaj idealist, care vrea să facă orice ca să schimbe ceva în societatea ignorantă şi limitată de tehnologie în care trăim. După discuţia cu el, eu cred că pur şi simplu a ajuns la vârsta la care şi-a dat seama că este mult mai important ce oferi, ce laşi în urmă, decât ce obţii tu. Aşadar, voi ce oferiţi? (Dragoş DIMOFTEI)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ebivajzido, acum 3060 zile, 20 ore, 22 minute, 2 secunde
http://dapoxetine-cheapestpricepriligy.com/ - Cheap Priligy <a href="http://order-onlinedoxycycline.net/">Purchase Doxycycline</a> http://furosemide-lasixonline.net/
John Korst, acum 3158 zile, 9 ore, 53 minute, 28 secunde
Thank you for the humbling attention you are giving to my little project. I look forward to my arrival in Focsani. I do have one correction that must be made. The first photo of me and my good friend citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.