Educație

Tinerii de azi sunt interesaţi de meşteşugurile străbunicilor

Ziarul de Vrancea
26 iul 2015 1174 vizualizări
Expoziţia realizată de meşterii populari vânceni în Crângul Petreşti va fi deschisă până la finele acestei săptămâni

Secţia de Arhitectură şi Tehnică Populară din Crângul Petreşti, a Muzeului Vrancei, a fost plină sâmbătă de tineri care au fost curioşi să afle care erau ocupaţiile de bază ale înaintaşilor noştri. Tineri focşăneni, dar şi din alte localităţi apropiate municipiului, precum şi peste 160 de copii care iau parte în această vară la activităţile din cadrul proiectului „Prietenii muzeului”, au văzut la lucru meşterii populari veniţi de la Jitia, Nereju, Cîmpuri, Soveja şi Bîrseşti. Activitatea, desfăşurată pe ateliere meşteşugăreşti, a avut drept scop “sensibilizarea copiilor vis a vis de etnografia locală, de trecutul unor locuri pe care ei nu le cunosc şi privilegiază practica artistică”, după cum spun organizatorii de la Centrul Cultural Vrancea. Aceştia îşi doresc ca tinerii să ştie de unde ne tragem rădăcinile.

Ca în fiecare an noi desfăşurăm Atelierele de Meşteşuguri Tradiţionale “Îndeletniciri Tradiţionale”, împreună cu Centrul Cultural Vrancea şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Scopul acestor ateliere, în care doritorii îi pot vedea la lucru pe meşterii populari vrânceni, este de cunoaştere şi însuşire a tradiţiilor populare. Tinerii trebuie să ştie cu ce se ocupau înaintaşii noştri, de unde am plecat. Ca în fiecare an ne-am bucurat de mulţi vizitatori, iar expoziţia de artă tradiţională pe care am organizat-o va rămâne deschisă până la finele acestei săptămâni”, ne-a declarat Alina Ulmeanu, şefa Secţiei Arhitectură şi Tehnică Populară din cadrul Muzeului Judeţean Vrancea. În cadrul atelierelor cei interesaţi au putut vedea cum vopseau femeile în trecut lâna şi bumbacul, cu ajutorul plantelor tinctoriale, cum se ţeseau ştergare şi scoarţe, costume populare, cum era prelucrat lemnul, totul sub îndrumarea meşterilor populari. La Atelierele de Meşteşuguri din Crângul Petreşti au fost prezente conf. univ. dr. Daniela Frumuşeanu, din partea Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti - Facultatea de Arte Decorative şi Design, şi conf. univ. dr. Paulina Anastasiu din partea Universităţii Bucureşti - Facultatea de Biologie. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.