Educație

Flacăra Cavoului Plagino şi un pod de la Soveja ar putea deveni monumente istorice

Iulia Crețu
14 iul 2015 1851 vizualizări
Direcţia pentru Cultură se plânge că nu dispune de fonduri pentru a cumpăra case monument istoric

Direcţia pentru Cultură Vrancea şi-a făcut bilanţul primelor şase luni de activitate din acest an. Potrivit informaţiilor furnizate de şefia instituţiei, Direcţia a fost preocupată de respectarea prevederilor legale privind starea de conservare a monumentelor istorice din judeţ dar şi de sporirea patrimoniului. Astfel, a fost declanşată procedura de clasare în Lista Monumentelor Istorice pentru: Flacăra din marmură a Cavoului Plagino din comuna Dumbrăveni, care se află în intersecţia şoselei E85 cu drumul care duce spre Cîndeşti, şi Pod General Arthur Văitoianu din comuna Soveja, ridicat de Armata Română în 1915. De asemenea, s-au făcut trei sesizări penale pentru intervenţii la monumentele istorice fără avizul Ministerului Culturii/Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea şi s-a dat şi o amendă proprietarilor unui monument istoric pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Legea nr. 422/2001 în ceea ce priveşte protecţia şi conservarea monumentului istoric. Cei de la Cultură au inventariat, de la începutul anului, 62 de bunuri culturale (icoane şi obiecte liturgice din biserici monument istoric), din care 15 întrunesc condiţiile juridice pentru a fi propuse spre clasare. „De la începutul anului 2015 şi până în prezent, au fost verificate documentaţiile şi eliberate un număr de 59 de avize pentru intervenţii asupra monumentelor istorice şi în zona de protecţie a acestora, faţă de cele 56 de avize eliberate pe tot parcursul anului 2014, când s-a înregistrat numărul maxim de avize eliberate în perioada 2010-2014”, se arată într-un comunicat de presă. Direcţia se plânge că lipsa banilor o împiedică să îşi exercite dreptul de prempţiune asupra caselor monument istoric din judeţ, dar cere Primăriilor să facă acest lucru. În cazul Casei Macridescu din Focşani însă, municipalitatea a blocat negocierile cu proprietarii invocând o legislaţie potrivnică achiziţionării de către administraţiile locale a imobilelor bijuterii arhitectonice şi cu istorii de secole în urmă. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristi, acum 3180 zile, 2 ore, 48 minute, 11 secunde
Adică, ce a făcut această Direcţie pentru Cultură Vrancea podului Văitoianu dacă acesta nu mai există? A lucrat la el, i-a reparat picioarele inexistente sau a udat cimentul turnat cu spatele citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.