Educație

Medicul-romancier Gheorghe Chirtoc a trecut în nemurire literară

Ziarul de Vrancea
14 iul 2015 1987 vizualizări
De ieri, breasla medicilor stomatologi vrânceni are un coleg mai puţin în rândurile sale, iar din lumea scriitoricească a Vrancei a urcat la ceruri cel mai valoros romancier al său de după război, autor a cinci volume de literatură de cea mai bună calitate.

Gheorghe Chirtoc, căci despre el este vorba, a debutat târziu în literatură, la 68 de ani, cu romanul Sirepele Domnului Anason. Se întâmpla în anul 2007. A urmat Jurnalul nescris al unui sat, Întoarcerea ultimului erou, Amintiri de pe ultimul drum, iar în primăvara acestui a văzut lumina tiparului romanul Mărturisirea.
Ieri, înainte de a-şi scrie epilogul vieţii, ţinând în mână o lumânare în loc de stilou, mai lăsase pregătite de tipar încă două volume din care am apucat să citesc mai multe fragmente.
Pe medicul romancier l-am cunoscut la Cenaclul de Joi al Ligii Scriitorilor din Vrancea  condus de profesorul-scriitor Culiţă Ioan Uşurelu, cenaclu care a beneficiat de găzduirea generoasă a Ziarului de Vrancea în mai multe pagini de literatură, inclusiv din creaţia romancierului Gheorghe Chirtoc. Un om de o modestie proprie doar spiritelor alese, cel plecat dintre noi scriindu-şi cărţile departe de „atelierele de creaţie” zgomotoase ale găştilor literare care se promovează doar ele între ele.
În primăvara lui 2015, fiindu-i alături la Casa Armatei din Focşani cu ocazia lansării tulburătorului volum Mărturisirea, cei prezenţi în sală am fost martorii unui moment care confirmă ceea ce am scris mai sus: Din sală a luat cuvântul un focşănean care a rostit următoarele cuvinte: „Domnule doctor Chirtoc, am fost la Bucureşti şi m-am întâlnit cu regizorul de film Alecu Croitoru în mâna căruia a încăput, nu ştiu în ce împrejurare, romanul Dvs. Întoarcerea ultimului erou. Îl împrumutase de la un prieten, îl citise şi i-a plăcut enorm. Un roman care, în mâna unui regizor priceput, poate fi ecranizat pentru marele public. Mi-a spus că dacă mai ajung prin Capitală să nu vin fără această carte pe care o vrea în biblioteca personală. Poftim banii pe carte, D-le doctor!”.  Răspunsul a fost pe măsura modestiei unui creator de literatură mare. Sau de mare scriitor: „pentru cuvintele frumoase şi pentru efortul dumitale, te rog păstrează-i!”
Iar mie, după ce i-am citit cronica pe care am scris-o la romanul Mărturisirea, acolo în universul cărţilor dintr-o cămăruţă de la subsolul blocului unde locuieşte, mi-a spus un simplu: Mulţumesc, Radu Borcea!
Despre scriitorul Gheorghe Chirtoc aş fi vrut să scriu în continuare cronici de carte şi să le public, ştiindu-l în viaţă. Aceste rânduri le-am scris însă cu inima grea. Aşa cum am citit eu undeva, lacrimile-mi sunt cuvintele pe care inima nu le poate rosti. (Radu BORCEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilie Vana, acum 3201 zile, 3 ore, 16 minute, 7 secunde
D-l doctor Chirtoc a fost apreciat de pacientii sai nu numai ca le trata suferinta dar le dadea si sfaturi de viata. Sincere condoleante familiei indoliate. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.