Educație

Mai putem face diferenţa între o ie autentică şi un kitsch?

Ziarul de Vrancea
21 iun 2015 2471 vizualizări
Trei tinere au reuşit să organizeze la Focşani un frumos eveniment dedicat cămăşilor tradiţionale

Ploaia părea să strice evenimentul pregătit la Focşani cu ocazia “Zilei Universale a Iei”, dar nu a fost aşa. Oameni obişnuiţi, care iubesc tradiţiile, părinţi cu copii curioşi au coborât în Muzeul “Trepte de istorie”, într-o lume a frumuseţii vestimentare imaginate de vrâncenii de acum peste 100 de ani. Fiecare costum are o poveste de spus. Corina-Mihaela Cazaciuc, Diana Păduraru-Coban şi Elena Vlăsceanu au fost „Sânzienele” care au făcut posibil acest eveniment. Şi de Sânziene, după cum este obiceiul, au purtat pe cap cununi din spice de grâu şi flori de sânziene. Mulţi focşăneni s-au îngrămădit în micul muzeu pentru a vedea cămăşile cu care se mândreau străbunii. A fost un frumos „spectacol” de culoare şi frumuseţe, elegant pus în scenă de aceste tinere pasionate. Nici cei de la Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei” nu s-au lăsat intimidaţi de ploaie. ”Aceasta este cartea noastră de vizită oriunde ne ducem, acest frumos costum popular tradiţional. Trebuie să ne mândrim cu el”, a îndemnat Maria Murgoci, directorul Ansamblului, care are o minunată colecţie de cămăşi populare vechi. 

Ie made în China

Din nefericire, Focşaniul a fost invadat în ultimii ani de ii făcute în China, India sau Bangladesh şi puţini mai sunt cei care pot face diferenţa între o cămaşă autentică, lucrată manual, pe materiale naturale, şi pseudo iile făcute "la normă", care nu respectă arta tradiţională. Trebuie să ştiţi că o cămaşă autentică, brodată pe mătase, bumbac sau in, costă între 400 şi 1.000 de lei, în funcţie de complexitatea modelului. Iar relansarea iei în modă a făcut din acest obiect vestimantar o afacere pentru cei întreprinzători. De aici şi avalanşa de kitsch din piaţă. Tot iei îi este dedicată şi ziua de 24 iunie, când, de la ora 10:00, are loc deschiderea expoziţiei de ii autentice vrâncene la Muzeul de Istorie din Focşani. Intitulată "IA - simfonie de culoare şi motive artistice ale creaţiei populare", expoziţia merită văzută de toţi cei care vor să vadă diferenţa între o ie originală, specifică portului naţional, şi una contrafăcută, made în China sau brodată la maşină, în cine ştie ce făbricuţă. (A. IVAN, S. VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3223 zile, 17 ore, 42 minute, 7 secunde
Si preturile sunt kitsch-uri!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.