Educație

Ii vechi de sute de ani, expuse de Sanziene în Piaţa Unirii

Ziarul de Vrancea
11 iun 2015 2758 vizualizări
O expoziţie, care doreşte să scoată la lumină iile vechi, moştenite de la bunici şi străbunici, va avea loc la Muzeul “Trepte de istorie” din Focşani pe 21 iunie 2015, de Ziua Universală a Iei.

Aceasta este organizată de trei tinere cu iniţiativă: Corina Mihaela Cazaciuc, fiica directorului de la Comunicare din Primăria Focşani, Dan Cazaciuc, arhitecta Diana Păduraru Coban şi Elena Vlăsceanu. “Pentru al 3-lea an consecutiv, pe 20-24 Iunie, de Sânziene, în toată România şi în zeci de locuri din afara ţării, românii vor sărbători Ziua Universală a Iei.

Evenimentele deja anunţate sunt copleşitor de frumoase, fascinante şi emoţionante. Focşănenii precis se vor pricepe să facă ceva pe măsură. Pentru început, ne-am propus organizarea acestei expoziţii. Pentru ochi şi pentru suflet. În colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie din Focşani, care va expune câteva ii nepreţuite din cadrul secţiei de Etnografie”, transmit tinerele. Acestea lansează şi o provocare pentru tineri pe care îi îndeamnă să răscolească prin lăzile de zestre ale bunicilor. "Dacă ai păstrat cu drag de la bunici o ie sau o cămăşoaie (ie cu tot cu poale) sau ai fost norocos de ai primit o astfel de frumuseţe şi îţi doreşti ca ea să facă parte din această expoziţie de o zi, te rugăm să ne contactezi cu încredere. Vom discuta orice detaliu necesar şi, împreună, vom scoate la lumină IA românească”, este mesajul celor trei tinere către colegii lor de generaţie. Ziua Universală a Iei a fost o iniţiativă pe facebook, care a uimit întreaga lume. Pentru a celebra ia tradiţională, comunitatea online La Blouse Roumaine s-a mobilizat pentru decretarea Zilei Universale a Iei în data de 24 iunie, de Sânziene. Ziua Universală a Iei a fost inaungurată în 2013, iar de atunci în această zi tinerii sunt îndemnaţi să poarte cămăşi tradiţionale. “Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale”, se arată pe pagina de facebook a comunităţii La Blouse Roumaine. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.