Educație

S-au încheiat inspecţiile pentru Definitivat

Ziarul de Vrancea
7 iun 2015 887 vizualizări
Urmează proba scrisă pentru care fiecare candidat are dreptul la trei încercări

Inspecţiile speciale la clasă s-au încheiat pentru candidaţii la obţinerea primului grad în învăţămant: cel definitiv. Începand de astăzi, 8 iunie, şi pană pe 30 iunie, candidaţii îşi pot completa dosarele şi îşi vor valida datele de înscriere existente în aplicaţia electronică a MECŞ. La fel ca în alţi ani, examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasa şi o probă scrisă. Proba scrisă se va desfăşura pe 9 iulie, de la ora 10,00, iar durata va fi de patru ore. Candidaţii vor avea acces în centrul de examen între 8,00 şi 8,45, în baza unui act de identitate valabil, care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau paşaportul. Candidaţii se pot prezenta la proba scrisă doar dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au calificativul pentru anul şcolar 2014-2015, "Bine" sau "Foarte bine", au media notelor finale, la inspecţiile speciale, cel puţin 8 şi au stagiul efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţămant preuniversitar, de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an), ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. Nota la proba scrisă este nota la examen, iar nota minimă de promovare a examenului este 8. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 14 iulie, iar rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 18 iulie. Pentru examenul de Definitivat din acest an, IŞJ a admis 173 de dosare. Cei mai mulţi candidaţi sunt la prima sau a doua încercare de obţinere a gradului definitiv în învăţământ, dar sunt şi cadre care se află la ultima şansă de definitivare. Este cazul a nouă dascăli care, dacă nu vor obţine nota minimă de promovare în acest an, vor fi nevoiţi să lucreze în sistem doar cu statut de debutant. Mai mult decât atât, există riscul ca aceştia să-şi piardă posturile dacă ele vor fi râvnite de cadre care au obţinut gradele didactice. Fiecare candidat are dreptul la trei sesiuni în decurs de cinci ani de la începerea activităţii în învăţământ pentru a obţine gradul definitiv. Cei care nu o fac, deşi sunt titulari, îşi pierd acest statut şi posibil şi locul de muncă, potrivit metodologiei desfăşurării examenului de definitivat 2015. Până anul trecut, candidaţii puteau să se retragă din concurs, fără ca sesiunea să fie luată în calcul. Din acest an, însă, cei care se retrag pierd una dintre cele trei sesiuni la care au dreptul. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.