Educație

Foto Memorial! Panciu, Odobeşti şi Jariştea, fotografiate de neamţul Otto Ebering în Primul Război Mondial

Sorin Tudose
29 mai 2015 10026 vizualizări
Un fotograf neamţ a suprins cu obiectivul său pitorescul Romaniei de acum aproape un veac u Otto Ebering, posibil fotograf oficial al germanilor, a făcut mai multe fotografii inedite cu Odobeştii, Panciul şi Jariştea u Ziarul de Vrancea vi le prezintă astăzi, în încercarea de a şterge praful de pe memoriile înaintaşilor

Mărturiile vizuale lăsate de nemţi în Primul Război Mondial sunt de ordinul miilor. Fiecare localitate a Romaniei în care germanii au ajuns a fost imortalizată în cel puţin cateva fotografii sau/şi cărţi poştale. Pe semne că pe langă fotografii oficiali ai Armatei Germane au existat şi ofiţeri, subofiţeri sau poate chiar simpli soldaţi care, “înarmaţI” cu un aparat foto, au imortalizat localităţile în care s-au aflat pe parcursul campaniei sau casele în care aceştia au stat.

Aceeaşi biserică văzută mai de aproape, dar din alt unghi Ilustrata nr. 278

 

Viticultură în Odobeşti. IIustratele 279 şi 280

Patru vederi generale ale Odobeştilor. Acestea sunt numerotate cu “281-283”, fiecare fiind completate cu un nr. roman

Imagine din Jariştea. Ilustrata nr. 284

Bojdeuci din Jariştea. Ilustrata nr. 285

Biserică din Jariştea. Ilustrata nr. 292

Vechiul Hotel Gaţză din Panciu. Ilustrata nr. 307

Strada Mare/Carol văzută din faţa hotelului Gaţză. Ilustrata nr. 309

 

Ruine în Panciu. Ilustrata nr. 310

Din sutele de imagini cercetate în cadrul proiectului focsaniulvechi.ro, se pare că unul din fotografii oficiali ai ocupantului german a fost un anume Otto Ebering. Deşi numele lui nu figurează în nicio bază electronică de date, este imposibil să nu fi avut un rol important în ceea ce priveşte fotodocumentarea Romaniei ocupate. Spunem asta deoarece foto-ilustratele sale sunt la o calitate înaltă, toate sunt numerotate şi pe fiecare din ele este scris “Phot: Otto Ebering, Magdeburg-Neustadt, Nahtweide str. 63c pt.”, respectiv numele localităţii fotografiate. De asemenea, Otto Ebering a trecut nu doar prin Odobeşti, Panciu şi Jariştea, ci şi prin multe alte localităţi cu precădere din vestul ţării. Interesat mai curand de pitoresc, de oamenii locului, de peisajele naturale decat de aspecte urbane, Otto Ebering a lăsat o moştenire valoroasă localităţilor prin care s-a perindat şi mai cu seamă Odobeştiului. Fotograful german a lăsat cel puţin nouă imagini din Odobeştii de acum aproape un veac. Acestea sunt situate în intervalul 276-280 şi surprind vederi panoramice ale oraşului, dar şi aspecte din “ţigănie”, zonă mărginaşă populată de ţigani. La poziţiile 284, 285 şi 292 se găsesc imagini din Jariştea, în vreme ce la poziţiile 307-310 se găsesc imagini din Panciu. “Oraşul dintre vii” este singura localitate din Vrancea care a beneficiat de fotografii ce au vizat aspecte urbane, dar în acest caz particular fotografiile au arătat urmările bombardamentelor asupra clădirilor. La poziţia numărul 217 figurează o localitate din judeţul Sibiu, ceea ce înseamnă că pană în 310, adică extremele seriei “Otto Ebering”, sunt numai imagini din Romania. Sperăm ca Ebering să fi trecut şi prin Focşani, zona vechii hale fiind cat se poate de pitorească la acea vreme. Pană ce mai descoperim traseul acestui iscusit fotograf vă prezentăm cateva dintre realizările sale pe care le deţinem la o calitate mai bună. (S. TUDOSE)

 

Notă: Localitatea Magdeburg este situată undeva în centrul Germaniei, iar strada menţionată pe ilustrate poartă acelaşi nume şi în zilele noastre. Cu toate acestea, numele lui Otto Ebering nu figurează pe nicăieri. Cel puţin nu în spaţiul virtual.  

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.