Educație

Crezi că eşti sănătos? Asiguraţii beneficiază de controale medicale gratuite

Raluca Manolache
28 mai 2015 1446 vizualizări
Vrancenii pot beneficia de o consultaţie preventivă gratuită la care au dreptul odată cu introducerea acesteia în pachetul de servicii medicale a contractului cadru u toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani pot fi consultate o dată la 3 ani u gravidele beneficiază de consultaţii periodice u deşi oficialii anunţă gratuitatea în domeniul sănătăţii, de cele mai multe ori, pentru a nu mai plăti, oamenii ar trebui să aştepte programări şi se lipsesc pentru că boala nu aşteaptă

Crezi că eşti sănătos şi nu trebuie să mergi la medic? Persoanele care cotizează la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate trebuie să meargă cel puţin o dată la trei ani la medicul de familie pentru un control de rutină. Aceasta în condiţiile în care vrancenii pot beneficia de o consultaţie preventivă gratuită la care au dreptul, odată cu introducerea acesteia în pachetul de servicii medicale a contractului cadru. Aceste consultaţii preventive se acordă însă în funcţie de varstă. Astfel, toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani pot merge la control o dată la 3 ani, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare conform normelor. Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se acordă anual. Toate persoanele asimptomatice cu vârsta peste 40 ani se prezintă anual, iar medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc şi completează riscograma pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare conform normelor.
   
Ce alte consultaţii sunt acordate de medicii de familie
   
În categoria serviciilor medicale preventive şi profilactice se încadrează consultaţiile periodice active, oferite persoanelor cu vârsta între 0-18 ani, privind:
    a) creşterea şi dezvoltarea;
    b) starea de nutriţie şi practicile nutriţionale;
    c) depistarea şi intervenţia în consecinţă pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex; serviciile preventive pentru copii pe grupe de vârstă şi sex, conform normelor. “Consultaţiile se acordă după cum urmează: la externarea din maternitate şi o lună - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24 şi 36 de luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani. Consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei, conform prevederilor legale în vigoare: luarea în evidenţă în primul trimestru;  supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a. În situaţia în care luarea în evidenţă a gravidei are loc în luna a 3-a, pentru această lună se va raporta casei de asigurări de sănătate numai luarea în evidenţă a gravidei, nu şi supravegherea; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu; urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naştere”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvant al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea. În cadrul supravegherii gravidei se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere pre şi post testare HIV şi lues a femeii gravide. (Raluca MANOLACHE)   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.