Educație

Isărescu le arată romanilor de ce să ţină banii de la banii

Ziarul de Vrancea
26 mai 2015 1186 vizualizări
Guvernatorul BNR susţine că deponenţii trebuie să se uite la dobanda reală fiindcă s-ar putea să fie mai mare decat în ultimii ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îndeamnă deponenţii la bănci să se uite mai degrabă la dobanda reală, care reprezintă diferenţa între dobanda nominală şi rata inflaţiei, arătand că aceasta este mai mare în prezent decat în urmă cu caţiva ani, cand inflaţia era ridicată şi aproape anula caştigul. "Ar trebui să-i îndemnăm pe deponenţi să se uite la dobanda reală, nu la cea nominală. Acum caţiva ani, cand dobanda nominală se învartea între 6-7%, inflaţia era tot pe acolo, diferenţa între dobanda nominală şi rata inflaţiei dădea o rată reală a dobanzii de circa 1%. Acum avem rată nominală între 1%-1,5%, inflaţia a coborat sub 1% şi tinde să fie negativă pentru cateva luni, poate chiar trimestre, iar caştigul real se menţine, s-ar putea să fie mai mare dobanda reală faţă de acum caţiva ani", a afirmat marţi Isărescu la conferinţa "Viitorul modelelor de business bancar", organizată în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Romaniei. El a punctat că face o invitaţie la "realism", la o citire cu atenţie a cifrelor. Totodată, el a menţionat că politica de comisioane practicată de bănci ar trebui să evite descurajarea depunerilor. "Încă avem o problemă cu comisioanele, care sunt mari, un comision de 0,5%-1% pentru o operaţiune bancară se simte. Nicio bancă nu ar trebui să trăiască momentul cand deponentul zice: de ce să-mi ţin banii în bancă, să plec cu mai puţin acasă? Este un îndemn la realism şi trebuie să va spun că noi, Banca Naţională, suntem preocupaţi de reducerea comisioanelor. Am luat măsuri cu vorba bună, cu moral suasion să reducem comisioanele, mai ales pe zona plăţilor de mare valoare", a spus Isărescu. Guvernatorul a menţionat că nu mai există niciun fel de motivaţie ca plăţile în Romania să coste mai mult decat în Europa. "Trebuie să facem un efort mai mare pentru a obişnui publicul cu rata reală a dobanzii, diferenţa dintre rata nominală şi rata inflaţiei. Nu trebuie să lăsăm publicul într-o confuzie, nu este sănătoasă", a conchis şeful BNR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.