Educație

Elevii din Vintileasca au pornit pe urmele eroilor din războaie

Ziarul de Vrancea
22 mai 2015 1278 vizualizări
65 de tineri din Vintileasca au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi 57 între 1941 şi 1944 u cinci eroi au căzut în Războiul de Independenţă şi unul în timpul Revoluţiei din 1989 u pe urmele acestora au plecat elevii şi părinţii care doresc ca în acest fel să le cinstească memoria

Săptămâna Naţională a Voluntariatului (11-17 mai) a constituit un bun prilej pentru vintileni să demareze un proiect unic şi demn de respectat. Câteva mame ale elevilor claselor a V-a şi a VI-a de la Şcoala „Regina Maria” au propus desfăşurarea mai multor activităţi, una dintre acestea, intitulată "Pe urmele eroilor vintileni", nouă pentru comunitate. Scopul acesteia este de a depista şi a contacta familiile celor peste 100 de eroi căzuţi pe câmpurile de luptă pentru ca poveştile acestora să fie publicate într-o Carte a Eroilor vintileni. Coordonaţi de profesoara Stana Georgescu – Apostu, vintilenii au pornit o muncă ce s-a dovedit a fi migăloasă dar mult mai frumoasă şi mai interesantă decât şi-au imaginat. Din echipă fac parte copii , tineri şi bătrâni din satele comunei. „Oamenii scotocesc prin amintirile sufletului lor, prin lăzi vechi cu documente şi sunt înşişi miraţi de lucrurile frumoase, duioase şi tragice la care participă din nou de parcă s-ar întâmpla chiar azi… Copiii află că sunt stră sau stră-strănepoţi ai unor eroi, sunt mândri de asta şi pun zilnic cate ceva în "lădiţa cu poveşti"", spune profesoara Stana Georgescu.

Plecat pe front imediat după nuntă

Poveştile pe care le-au aflat Marilena Trestianu, Ionuţ Borcăiaş,Elena Marinescu, Onuţa Borcăiaş, Andreea Trestianu, Cristina Tănase, LoredanaŢuţui, împreună cu mamele lor, sunt sfâşietoare. Aceştia au aflat că  eroul Virgil Stere a plecat pe front la numai două săptămâni după nunta sa, la vârsta de doar 25 de ani. După numai o lună a fost dat dispărut în lupta de la Odessa, în anul 1941. În scurta perioadă de pe front acesta s-a îngrijit să trimită acasă fotografii de campanie, probabil singurele imagini cu vintilenii în război. „Era un tânăr înalt, subţirel şi foarte frumos. Am găsit  un tablou pe care familia îndurerată i l-a comandat după dispariţie”, ne spun voluntarii proiectului „Pe urmele eroilor vintileni". Costică Trestianu din Vintileasca le-a oferit acestora o fotografie cu tatăl său care în momentul mobilizării avea patru copii, brevetul însoţitor al Insignei Amintirei Eroilor Căzuţi în Războiul pentru Întregirea Neamului, brevet şi insignă oferite prin decret regal soţiei eroului, Floarea Trestianu. Femeia păstrează şi acum înştiinţarea că "eroul Trestianu Ion, decedat pe 28 august 1941 în Ucraina, a fost înmormântat de noi în Cimitirul "Novo Dimitrievna" laturea Nord rândul R, mormântul al 1-lea" şi "are cruce cu inscripţie". Şi pentru că profesoara Georgescu are o prietenă în Ucraina, a apelat la aceasta pentru a afla mai multe despre erou.

Pe front cu picioarele amputate

G

heorghe I. Banu avea 34 de ani când a luptat la Odessa, unde a şi murit. Familia sa păstrează o poză a sa în cămaşătradiţională. Bărbatul lăsase acasă patru copii şi al cincilea s-a născut la puţin timp după mobilizare. Ultimul vintilean care l-a văzut în viaţă a fost Tănase Dragomir. Întors acasă, le-a povestit rudelor că l-a văzut pe camaradul său pe câmpul de luptă cu picioarele amputate de schije. "A vrut să-l ajute, dar cel căzut i-a spus că ştie că nu se va mai întoarce acasă, că este din Neculele, judeţul Râmnicu-Sărat, şi ar dori să le lase o vorbă celor de acasă. Atunci Tănase Dragomir i-a spus că şi el e din comuna Neculele - erau murdari, plini de fum şi de sânge şi nu se cunoştea om cu om. Întors acasă după ce a stat o vreme şi în lagăr, Tănase Dragomir le-a spus neamurilor "ce a păţit Banu Gheorghe" şi că a rugat-o pe soţia sa să aibă grijă de copii şi "să nu-i dea de crescut, Doamne fereşte"”, mai transmit voluntarii vintileni.

Se scrie la cartea eroilor

„Proiectul va continua probabil multă vreme de acum încolo, voluntarii, şi nu doar ei, vor discuta acasă cu rudele eroilor urmând să se scrie Cartea Eroilor care să rămână pentru cei ce vin. Trebuie să ne grăbim: cei care ştiu a povesti despre eroii noştri se duc rând pe rând. Eroii nu merită să fie acoperiţi de uitare," mai spune profesoara Stana Georgescu. Poveştile triste şi neaşteptate aflate de elevi au condus la realizarea unui panou, joi, de Ziua Eroilor, cu titlul „Slavă Eroilor”, sub îndrumarea învăţătoarei Mihaela Baciu şi profesoara Stana Georgescu -Apostu, preşedinta subfilialei de la Şcoala Vintileasca a Asociaţiei pentru Cultul Eroilor Neamului şi coordonatoarea proiectului de voluntariat "Pe urmele eroilor vintileni". Elevii au depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din parcul şcolii şi au cântat cântece eroice. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.