Educație

Niculina Stoican cântă la Negrileşti de sărbătoarea Boteitul Oilor

Ziarul de Vrancea
19 mai 2015 1562 vizualizări
şcoala şi piaţa agroalimentară din Negrileşti, inaugurate cu această ocazie

Ca în fiecare an, de Sfinţii „Constantin şi Elena", în comuna Negrileşti, are loc „Boteitul Oilor", un obicei vechi de sute de ani, cu o însemnătate aparte.
În această zi, oile satului pleacă în transhumanţă, ocazie pentru locuitorii satului de a îmbrăca veşminte tradiţionale şi a se aduna în centrul comunei. Aici au loc o slujbă de sfinţire a mioarelor şi o „târguială" demonstrativă între doi ciobani şi proprietarii animalelor pentru obţinerea unei simbrii, în schimbul căreia sunt obligaţi să ofere proprietarilor câteva kilograme de caş şi urdă. Evenimentul, ajuns la a XIII-a ediţie, începe anul acesta la ora 10,30 cu tocmeala oilor, iar la ora 11,00 are loc slujba de sfinţire a mioarelor şi scoaterea acestora către munte.

Sărbătoarea începe la ora 10,30 cu tocmeala oilorÎntrucât ziua de 21 mai înseamnă şi Ziua Eroilor, la monumentul de la biserica din comună vor fi depuse coroane de flori. Sărbătoarea Sfinţilor „Constantin şi Elena” este un bun prilej pentru autorităţile locale ca să inaugureze piaţa agroalimentară, amenajată la vechea primărie a comunei, dar şi Şcoala Gimnazială Negrileşti. Unitatea de învăţământ este ultima şcoală vrânceană reabilitată cu bani europeni. Şcoala, la care s-a lucrat 3 ani, a fost finalizată cu mare întârziere, înainte de sărbătorile de iarnă, dar elevii învaţă aici din data de 4 mai 2015, din cauza nefinalizării la timp a lucrărilor la curtea unităţii. Şcoala a fost construită prin Programul pentru Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), derulat de Ministerul Educaţiei, co-finanţat de Gurvernul României, Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrările au costat aproape 1,5 milioane de lei, din care 300 mii lei contribuţie de la bugetul local. Ziua va continua, de la ora 12,30, la Căminul Cultural cu un spectacol artistic ai cărui protagonişti sunt Niculina Stoican, Nicuşor Micşunoiu, Buciumaşii de la Spulber, Chipăruşul de la Nereju, Brâul de la Jitia, Cimpoierii de la Nistoreşti, Ansamblul “Ţara Vrancei” şi formaţia locală. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.