Educație

15 Ani de Probaţiune în Vrancea

Ziarul de Vrancea
17 mai 2015 1118 vizualizări
Zilele acestea Serviciul de Probaţiune Vrancea aniversează 15 ani de la debutul activităţii de probaţiune în Vrancea. Atunci, în urmă cu 15 ani, a funcţionat printr-un ordin al ministrului Justiţiei pentru un an (17 mai 2000 - 16 mai 2001) Serviciul Experimental de Probaţiune Vrancea finanţat din fonduri neguvernamentale.

Similar în România, în perioada 1997 – 2001, au funcţionat alte 10 servicii experimentale. Rezultatele obţinute în lucrul cu persoanele condamnate menţinute în stare de libertate au convins factorii de decizie din Ministerul Justiţiei dar şi pe cei politici şi din septembrie 2001 au luat fiinţă 28 de servicii de probaţiune finanţate din fonduri guvernamentale, iar din decembrie 2002 alte 13 servicii. 

Acesta a fost trecutul, astăzi, misiunea Sistemului de probaţiune din România, aşa cum prevede art. 2 alin 3 din Legea nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, este de a promova pedepsele şi măsurile neprivative de libertate în vederea reducerii costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare, valorificarea potenţialului socio-economic al infractorilor şi menţinerea siguranţei comunităţii.

Activitatea de probaţiune constă, în principal, în întocmirea de referate/rapoarte de evaluare a inculpaţilor şi persoanelor supravegheate la solicitarea organelor judiciare şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti în cazul persoanelor faţă de care s-au dispus pedepse şi sancţiuni neprivative de libertate constând în respectarea unor măsuri şi executarea unor obligaţii, în evidenţa serviciului de probaţiune aflându-se minori dar şi persoane majore care au comis infracţiuni contra patrimoniului, contra vieţii şi libertăţii persoanei, contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice sau infracţiuni privitoare la regimul drogurilor.

Este de la sine de înţeles că în activitatea de sprijinire pentru reinserţie socială a persoanelor vulnerabile, care au încălcat legea penală, serviciul de probaţiune nu acţionează singur. Parteneriatul cu alte instituţii publice este cheia reuşitei în cazurile manageriate. Principalele instituţii publice cu care serviciul de probaţiune a încheiat protocoale de colaborare la nivel local sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, primăriile şi unităţile subordinate acestora. Serviciul de probaţiune colaborează pe plan local şi cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vrancea, însă cadrul de colaborare este reglementat printr-un parteneriat încheiat între Direcţia Naţională de Probaţiune şi Agenţia Naţională Antidrog; în mod similar, este reglementat şi cadrul de colobarare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în cazul colaborării cu Penitenciarul Focşani. 

După 15 ani de activitate, probaţiunea a reuşit, credem noi, să convingă mediul juridic vrâncean, societatea civilă, justiţiabilii, publicul larg de utilitatea şi eficienţa în punerea în executare a sancţiunilor şi pedepselor alternative la detenţie, contribuind la reabilitarea socială a persoanelor sancţionate sau condamnate menţinute în stare de libertate şi scăderea riscului de recidivă în cazul acestora. Prin specificul activităţii sale, probaţiunea contribuie implicit la protecţia publicului prin creşterea gradului de siguranţă socială şi, totodată, creează cadrul favorabil în care persoana sancţionată sau condamnată poate să repare prejudiciul adus comunităţii prin comiterea faptei.  

 

Costel CONSTANDACHE- şeful Serviciului de Probaţiune Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.