Educație

Un robot care rezolvă cubul Rubik, vedeta Târgului ofertelor şcolare

Ziarul de Vrancea
10 mai 2015 2261 vizualizări
Târgul ofertelor şcolare din acest an a arătat că elevii vrânceni sunt foarte talentaţi în domenii vaste u liceenii demonstrează că pot performa chiar şi improvizând u cuzistul Andrei Marin a creat un roboţel care rezolvă celebrul cub Rubik, jocul problemă de tip puzzle inventat în 1974

Sâmbătă, liceele din Vrancea au adus în Piaţa Unirii din Focşani ceea ce au mai bun, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi elevi de gimnaziu la toamnă. Totul în cadrul Târgului ofertelor şcolare care se organizează de câţiva ani de 9 mai. Vedeta târgului a constitut-o un robot creat de unul dintre elevii care frecventează Centrul de excelenţă de robotică ce funcţionează din toamnă pe lângă Colegiul “Edmond Nicolau” din municipiu. Cuzistul Andrei Marin, elev în ultimul an de liceu, pasionat de roboţi, a creat o maşinărie care rezolvă celebrul cub Rubik în câteva secunde. Cubul lui Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în 1974 de către sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik. Demonstraţia pe care cuzistul a făcut-o în Grădinia Publică i-a surprins pe invitaţii din Franţa, veniţi în vizită la Focşani cu ocazia Săptămânii Fraternităţii.  “Este un robot care rezolvă cubul rubik şi care implementează şi modele diferite pentru cubul rubik. Amestecăm cubul, îl amplasăm pe robot, iar cu ajutorul unui senzor el sesizează dacă are cubul situat în interior. Culorile sunt diferenţiate cu ajutorul senzorului de culoare şi face o descompunere a cubului din formatul 3D în formatul 2D”, ne explică Andrei Marin. Acesta ne-a mărturisit că a lucrat peste 100 de ore la crearea robotului, partea cea mai dificilă fiind cea de programare. “Cu ajutorul display-ului  văd şi de cât timp rulează robotul şi câte mişcări a făcut şi câte mai are de făcut până la rezolvarea completă. Robotul poate face şi modele diferite, cum ar fi central de o anumită culoare, diagonale, forma unui şarpe şi altele”, ne explică elevul. 

Centrul – o idee excelentă, dar nefinanţată

Andrei Marin va face parte din echipa care va participa anul acesta la Competiţia Naţională de Robotică Educaţională “World Robot Olympiad”, alături de alţi colegi de la Centrul de robotică, despre care profesorul coordonator Săndel Agache are numai cuvinte de laudă. “Avem copii foarte buni, care muncesc foarte mult. Ceea ce fac aceşti copii se face în anul III la Facultatea de robotică sau la mecatronică. Elevii sunt foarte buni pe programare. Centrul a fost o idee foarte bună, dar din păcate nu este susţinută financiar. Cu aceşti copii am să merg la World Robot Olympiad. Încă nu i-am înscris pentru că avem obstacole de ordin financiar”, ne-a declarat profesorul. Acesta speră ca autorităţile judeţene să-I susţină, mai ales că i-a smuls o promisiune în acest sens vicepreşedintelui CJ, Ionel Cel-Mare. “Puneţi pe hârtie suma care vă trebuie şi veniţi cu ea la Consiliul Judeţean”, i-a spus vicele conservator de la CJ. 

Majorete, artişti şi bucătari, produsele liceelor

Liceenii de la Colegiul “Asachi” au împărţit bomboane cu … răvaşe

Fiecare liceu participant a adus la târg ce are mai bun: elevii de la Arte au încântat vizitatorii cu linii melodice şi o mini-expoziţie de pictură, elevii de la Colegiile “Mincu”, “Unirea” şi Economic nu şi-au uitat acasă superbele majorete, iar uniriştii au arătat că şi fetele pot face beat-box.

La rândul lor sportivii de la LPS au arătat că mişcare înseamnă sănătate, elevii de la Colegiul “Valeriu D. Cotea” au încântat vizitatorii cu dulciuri preparate în laboratoriul propriu, iar elevele de la “Longinescu” au chemat la eleganţă.

Atmosfera din parc a fost una tinerească, iar tinerii au făcut reclamă liceelor la care studiază cum s-au priceput mai bine.

Majoretele de la Economic, alături de mascota colegiului

Liceul “G.G. Longinescu” are de anul acesta un profil nou

La “Cotea” se gătesc cele mai gustoase clătite

“Târgul ofertelor şcolare este un prilej pentru unităţile de învăţământ de stat şi particular, de nivel liceal şi postliceal, să-şi prezinte ofertele, iar pentru elevii de clasa a VIII-a este un prilej de a-i cunoaşte pe elevii şi profesorii unităţilor, care sunt realizările fiecărui liceu şi ce oferă ca specializări şi număr de clase.

Majoretele de la “Ion Mincu”Am întâlnit la târg elevi din aproape toate liceele şi şcolile din judeţ şi vizitatori din toate localităţile judeţului. Îi felicit pe cei prezenţi la târg astăzi iar elevilor de clasa a VIII-a le urez mult succes”, ne-a precizat şefa IŞJ Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia, după vizitarea târgului. Tot cu ocazia Zilei Europei a fost apărut şi numărul 7 al revistei elevilor vrânceni “Ethosul şcolar” în care, alături de expuneri ale cadrelor didactice, se găsesc şi două articole preluate din Ziarul de Vrancea. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.