Educație

Koroschetz şi toate cele patru “ilustrate compuse” de artistul fotograf

Sorin Tudose
4 mai 2015 2104 vizualizări
La finele anilor 1890, Koroschetz a realizat patru cărţi poştale compuse, una mai valoroasă ca alta

Cele mai vechi ilustrate cu oraşul Focşani datează de la finele anilor 1890 şi au fost realizate de artistul fotograf Franz Koroschetz. Se pare că iniţial Koroschetz a făcut cărţi poştale compuse, adică ilustrate cu cel puţin două imagini pe ele, după cum era moda vremurilor. Mai mult, printre imaginile inserate în cărţile poştale, fotograful nostru de origine austriacă a desenat şi floricele în Art Noveau, stil ce tocmai prindea contur la nivel global. Toate aveau sintagma “Salutări din Focşani” şi au fost lucrate color, dar şi alb/negru. În cadrul proiectului focsaniulvechi.ro au fost identificate patru astfel de ilustrate, acestea putand să fie toate cărţile poştale compuse realizate de Koroschetz acum mai bine de un secol. Prima, care e şi cea mai cunoscută, conţine patru imagini. Două aspecte din Grădina Publică, Biserica Sf. Ioan şi vechea ei clopotniţă, dar şi o vedere panoramică făcută din turnul lăcaşului de cult. Cea de-a doua şi poate cea mai rară are nu mai puţin de cinci edificii imortalizate. Aceasta are o imagine cu Baia Frăţia (restaurantul Wassermann de azi), vechea gară a urbei, Orfelinatul care a existat aproximativ în zona actualei şcoli “Elena Doamna”, Hotelul Bristol care abia fusese deschis, dar şi farmacia Oravetz. A treia ilustrată compusă a lui Koroschetz conţine o imagine de la Capela Militară, Palatul Municipal, o vedere generală luată tot din clopotniţa Bisericii Sf. Ioan, dar şi o imagine cu Liceul Unirea de la finele secolului 19, la acea vreme liceul funcţionand în actualul sediu al Arhivelor Naţionale Vrancea. Ultima ilustrată descoperită are un caracter militar şi imortalizează mai multe clădiri care se mai păstrează şi azi. Din cele cinci imagini ce apar pe cea din urmă ilustrată compusă prezentată, clădirea Spitalului Militar nu mai există, aceasta fiind demolată probabil la momentul ridicării actualului Spital. Aceste patru cărţi poştale reprezintă şi cele mai vechi mărturii imagistice ale Focşanilor, dar şi o mică parte din contribuţia lui Koroschetz la cunoaşterea “Oraşului Unirii”. Deşi nu avem cunoştinţă de o altă imagine compusă realizată de Koroschetz, nu este exclus ca la un moment dat să apară o altă asemenea bijuterie. (S. TUDOSE)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.