Educație

Oraşele Moldovei, o călătorie în timp în oraşele moldoveneşti de odinioară

Sorin Tudose
4 mai 2015 3081 vizualizări
Albumul “Oraşele Moldovei” conţine imagini din 37 de localităţi urbane din Moldova istorică u în lucrare apar şi oraşe din Bucovina şi Basarabia u din vechiul nostru judeţ Putna au fost selectate pentru prezentare Adjudul şi Focşanii

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei a lansat recent o lucrare intitulată “Oraşele Moldovei”, volumul conţinand peste 250 de ilustrate, hărţi şi litografii din principalele oraşe ale Moldovei de altădată. Nu mai puţin de 37 aşezări urbane din Moldova istorică beneficiază de o succintă descriere şi cateva imagini de la finele secolului XIX-începutul secolului XX. Spunem istorică pentru că în album se regăsec şi oraşele moldoveneşti pierdute ale Romaniei mari, aşa cum sunt Strojineţ, Cernăuţi, Tighina ori Chişinău. De fapt, principalele oraşe din Bucuovina şi Basarabia sunt menţionate în lucrare alături de marile oraşe din ce a mai rămas în hotarele ţării din Moldova. Din vechiul nostru judeţ Putna au fost selectate două oraşe. Evident, Focşanii se bucură de o prezenţă consistentă avand şase pagini de informaţii scrise şi vizuale, în vreme cu Adjudul are şi el patru pagini dedicate. “Oraşul Unirii” are nouă cărţi poştale destul de comune pentru un cartofil, în ele apărand Strada Mare şi principalele obiective publice, dar şi două gravuri absolut inedite privind războiale ruso-turce ce s-au purtat pe meleagurile focşănene la finele anilor 1700. De asemenea, capitolul dedicat Focşaniului are şi o vedere aeriană datand din Primul Război Mondial. Deşi este luată de la o altitudine destul de mare, imaginea permite observarea tramei stradale a urbei. La o privire mai atentă se pot observa şi obiective precum Hala, Teatrul etc. Adjudul este prezent cu o ilustrată ce înfăţişează Strada Mare, o vedere aeriană a gării, dar şi o spectaculoasă gravură a bătăliei dintre austrieci şi otomani din 14 octombrie 1788.

Recuperare vizuală a patrimoniului pierdut

Vedere aeriană a Focşanilor

Albumul propune publicului larg o altă perspectivă a provinciei istorice Moldova, alta decat cea în care regiunea este principala votantă a urmaşilor demolatorilor de patrimoniu. Sunt prezentate zeci de clădiri monumentale din oraşe precum Barlad, Roman, Suceava, clădiri construite în varii stiluri arhitecturale. De la neoclasic la art noveau şi neoromanesc, volumul arată o Moldovă prea puţin ştiută de actualii ei locuitori şi continuă drumul anevoios al recuperării memoriei vizuale ale unei Romanii măcelărite continuu în ultima jumătate de veac. “Parcurgand paginile volumului Oraşele Moldovei, cititorii vor putea înţelege mai bine, şi, sperăm, vor preţui cum se cuvine, nu numai uriaşul efort constructiv şi financiar realizat de locuitorii şi autorităţile publice din oraşele moldoveneşti în cursul ultimului secol şi jumătate, dar vor putea înţelege şi dimensiunea uriaşă a pierderilor suferite din acest patrimoniu, cel mai adesea, fără nicio justificare”, spune în prefaţă Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul general al MNIR. Albumul face parte din Imago Romaniae, proiect de redescoperire vizuală a ţării noastre demarat în urmă cu caţiva ani în cadrul MNIR. “Oraşele Moldovei” costă doar 25 de lei şi poate fi achiziţionat de la sediul muzeului din Bucureşti. Mai toate oraşele cuprinse în carte au imagini cel puţin interesante, dar Iaşul are cateva litografii splendide! Nu întamplător una din ele a ajuns chiar pe copertă. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.