Educație

VIDEO!!! Discuţii la Prefectură pentru reinventarea şcolilor profesionale

Aurelian Ivan
28 apr 2015 1641 vizualizări
Scolile profesionale se reinventează prin învăţămantul dual, despre care autorităţile nu au păreri clar formate

Discuţie ieri la Prefectura judeţului Vrancea despre o formă de învăţămant care ar putea oferi elevilor un job încă de pe băncile şcolii. Este de fapt o reinventare a şcolilor profesionale de mult apuse, dar cosmetizate acum prin învăţămant dual. În cadrul acestuia, elevul va avea un contract de muncă cu o firmă care îl selectează şi şcoala îl va învăţa să fie un angajat bine pregătit. Operatorul economic solicită Inspectoratului Şcolar specializările, se face o programă şcolară aprobată de Ministerul Educaţiei şi apoi se formează clase cu elevi care, după ce termină şcoala, răman în firma pentru care s-au pregătit. ”Învăţămantul dual a apărut ca o necesitate a operatorilor economici. Este o formă de organizare a învăţămantului profesional care se desfăşoară pe bază de contract de muncă şi combină pregătirea profesională, organizată de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţămant. Operatorii economici solicită Inspectoratului Şcolar anumite calificări şi un anumit număr de locuri pentru calificarea respectivă. Inspectoratul, apoi, centralizează aceste solicitări, împreună cu unităţile de învăţămant stabilesc un program de şcolarizare pentru anul următor, iar după ce este avizat, este trimis mai departe către Ministerul Educaţiei pentru aprobare”, a spus inspectorul şcolar Mihail Fîsan, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Vrancea. De aici s-au ridicat o serie întrebări. “Aceste clase sunt constituite cu un minim de 15 elevi. Întrebarea mea este dacă sunt solicitări pentru constituirea unor asemenea clase, dacă nu există un minim de 15 elevi, ce se întamplă?”, a întrebat subprefectul Cristi Misăilă. Reprezentanţii mediului economic susţin că nu aveau habar de existenţa acestui tip de învăţămant. “Pe noi nu ne-a consultat nimeni despre această formă de învăţămant. Chiar dacă nu au făcut-o, găsim că este foarte nimerită. În firme este foarte mare nevoie de specialişti cu înaltă calificare. Mă bucur că s-a abordat o aşa temă, că poate se vor găsi resursele ca acest învăţămant dual să poată fi implementat în viitor. O parte din pregătire să se facă în şcoală şi o parte în firmă. În momentul de faţă nu se face niciuna”, a spus şi Ion Roman, preşedintele Patronatului IMM-urilor în Vrancea. Pot beneficia de acest învăţămant dual doar tinerii de pană în 18 ani. (A. IVAN)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.