Educație

Chiar de ziua cărţii, Căsuţe pentru schimb de cărţi în parcurile din Focşani

Ziarul de Vrancea
22 apr 2015 1733 vizualizări
Acţiunea “Cărţi aproape Gratis” face parte din Campania “Cărţile pe faţă” a elevilor Şcolii nr. 7 u Focşaniul este primul oraş din Moldova şi al doilea din ţară, după Cluj, în care lectura este promovată în spaţiile publice

Focşănenii, dar şi orice vrancean care trece prin Parcul Schuman din municipiu, sunt  supuşi unei “provocărţi” începand de astăzi. În acest parc, elevii Şcolii nr. 7, coordonaţi de bibliotecara Mirela Hanganu şi profesoara Mirela Fenechiu, vor monta astăzi două căsuţe cu cărţi pe care oricine trece le poate împrumuta gratis, pentru a le citi. “Aceste căsuţe vor  adăposti «Cărţi aproape Gratis» pentru oricine doreşte să citească în parc sau să ia o carte acasă, cu o condiţie: să lase în căsuţă o carte la schimb. Cărţile sunt donate în prima fază de elevii Şcolii nr. 7 . «Ia o carte şi lasă o alta la schimb» şi «Cărţile sunt aici pentru a fi citite» este mesajul lor”, transmite bibliotecara Hanganu. Căsuţele sunt foarte uşor de reperat prin forma inedită a acoperişului în forma unei cărţi deschise cu paginile stilizate şi uşile căsuţei avand forma unui profil, fiind chiar sigla campaniei “Cărţile pe faţă”. De asemeni, oricine doreşte poate să doneze cărţi în căsuţele ce vor fi amplasate astăzi şi poate scrie pe prima pagină a cărţii o “provocarte” ori o părere personală a lecturii pentru cel la care va ajunge volumul. Acţiunea este sponsorizată de Clubul Rotary Varana Focşani, care a susţinut financiar construirea căsuţelor.

Parcuri cu cărţi, un proiect care se vrea permanentizat

Amplasarea căsuţelor face parte din campania de promovare a lecturii “Cărţile pe faţă” pe care o desfăşoară elevii Şcolii nr. 7 din Focşani. Elevii au dus în diferite locaţii din municipiu valiza cu cărţi, oferind cărţi la preţ de selfie, au ajutat la oferirea unor reduceri persoanelor  care intrau cu o carte în diferite magazine, au ajutat ca o cafenea să devină prietenoasă cu cititorii amenajand şi un colţ pentru lectură, au donat cărţi Centrului pentru Persoane Varstnice şi Centrului “Sf. Maria” din Golesti, au lansat lampioane cu mesaje din versuri, au organizat o “bibliotecă a vecinilor “ în scara unui bloc. Campaniei de promovare a lecturii s-a alăturat, mai nou, şi Primăria Focşani, care a pus spaţiul public la dispoziţie şi a montat căsuţele pentru cărţile care se speră că vor rămane permanent în parcuri, la dispozitia cititorilor. “Dacă impactul va fi pozitiv vom amplasa astfel de căsuţe şi în sala de aşteptare din Gara Focşani, şi chiar în holul Primăriei Focşani, unde vom pune la dispoziţie legislaţie şi informaţii utile tuturor”, mai spune Mirela Hanganu. Focşaniul este primul oraş din Moldova şi al doilea din ţară, după Cluj, în care lectura este promovată astfel în spaţiile publice. Ziua de astăzi nu a fost aleasă întamplător pentru inaugurarea căsuţelor pentru cărţi în Parcul Schuman, 23 aprilie fiind Ziua Internaţională a Cărţii şi a bibliotecarului. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.