Educație

Hora satului. În Vrancea reînvie tradiţiile pascale

Ziarul de Vrancea
14 apr 2015 1640 vizualizări
Imbrăcaţi în costume populare moştenite de la bunici, tinerii din Năruja s-au prins în Hora satului, au dansat şi au cântat de Paşte u şi la Păuneşti, localnicii s-au prins în horă pe stadionul din Viişoara

Tinerii din comuna Năruja au îmbrăcat de Paşte straiele populare moştenite de la părinţi şi bunici şi au reînviat tradiţiile uitate în alte zone. La iniţiativa inimoasei directoare a căminului cultural din localitate, Adriana Bratie, tinerii au mers la biserică, unde au asistat la slujba celei de-a doua Învieri, după care au ieşit în faţa căminului cultural unde au petrecut, reînviind momentele magice ale obiceiurilor de altădată. Fetele s-au prins surate pân’ la moarte, iar flăcăii satului, Vălarii, şi-au ales vătaful şi au pornit spre casele fetelor bune de măritat. Tinerii s-au prins apoi în Hora satului, unde au încântat audienţa cu jocuri şi cântece din străbuni. “Mulţumiri şi toată consideraţia pentru cei care înţeleg şi susţin actul de cultură tradiţională! Este în primul rând vorba despre minunaţii tineri care răspund chemării mele, apoi despre părinţii lor care îi susţin şi încurajează. Şi nu în ultimul rând mulţumiri celor care au scos de la naftalină frumoasele straie vrânceneşti şi le-au îmbrăcat cu cinste în Sfânta şi însorita zi de Paşti, mândri de statutul lor de vrânceni autentici”, spune bibliotecara Adriana Bratie. Asemenea obiceiuri se mai păstrează doar în Vrancea arhaică, iar cei care au călcat zilele acestea în această zonă au rămas cu amintiri de neuitat.

Hora satului şi la Viişoara

Vălarii pleacă la casele fetelor de măritat

Tinerii s-au prins în Hora satului

A doua zi de Paşti muzica populară a revenit şi pe terenul de lângă  Căminul Cultural din Viişoara. Este al doilea an în care horele au renăscut, după zeci de ani de întrerupere, în Păuneşti.

Sufletul reînvierii acestei tradiţii sunt tinerii din sat şi un muzicant la orgă, talentat şi pasionat de muzica populară, Conduraru Gheorghiţă, cunoscut drept Gimmy. Acesta a fost însoţit de acordeonistul Dumitru Tomiţa şi de Dumitru Mocanu, după cum ne-a relatat profesorul Liviu Roman de la Asociaţia "Păuneşti -Prezent şi Viitor". În perioada iernii cei trei au repetat şi piesele înregistrate au fost postate pe Youtube. Horele, precum cea de Paşti, sunt şi un prilej de repetiţie pentru muzicanţi şi dansatori în vederea marii sărbători a Rusaliilor, când se organizează ediţia a doua a „Zilei Satului Viişoara”. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.